Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

С Ink Benefit технологията, реализирана в мултифункционалното устройство Brother DCP-T500W, компанията прави печата у дома или в малкия офис не само лесен и удобен, но и пет пъти по-изгоден в сравнение с този на мастилено-струйните принтери, използващи стандартни мастила.

Мултифункционалните устройства са необходимост за почти всеки офис, а доста често много домашни потребители предпочитат също да разполагат с подобна машина, позволяваща им да отпечатват документи и снимки. Както предполагам сте забелязали, на пазара има много предложения като освен по производители, другата разделителна линия е технологията за печат.

Разглежданото от мен устройство на японския производител Brother използва познатата мастиленоструйна технология, но със сериозни подобрения спрямо предходните поколения. Освен основната функция за принтиране Brother DCP-T500W включва и скенер. С основните характеристики и възможности ще ви запозная след малко, нека първо разгледаме дизайна на модела.


Дизайн – преди всичко компактност и удобство

Разбира се, не за всички потребители дизайнът е от толкова важно значение при избор на МФУ, все пак функционалността би трябвало да е преди всичко. Brother DCP0T500W не може да се похвали с кой знае колко привлекателна външност, но очевидно и не това е целта. От компанията изглежда са намерили възможност да сведат до компактни размери устройство, което по принцип заема повече място и именно това е водещото в дизайна на въпросното мултифункционално устройство (МФУ).


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld

Моделът е изцяло в черно и с правоъгълна форма. Фронтално на лицевата страна намираме малкия монохромен дисплей и панела за управление, а под него „тавите“ за хартия. От дясно до тях са разположени мастилниците с прозрачен капак, който позволява да следите нивата на мастилото и е лесен за отваряне при нужда за смяна или допълване.

Капакът се вдига, за да получите достъп до стъклото за сканиране. Захранващият кабел се включва в порт от ляво на конструкцията, а USB портът е хитро скрит под капака на устройството и предлага улей, който излиза в задната част.


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld

Зареждането на хартията става чрез издърпване на модула под командния панел, който има повдигащ се капак.


Основни характеристики:

Технология: Мастиленоструйна (Inkjet)

Интерфейс: USB 2.0, Wi-Fi

Скорост на печат: До 27/10 (монохромен/цветен в бърз режим)/До 11/6 по ISO/IEC 24734

Резолюция на печат: До 1200 х 6000

Резолюция на сканиране: До 1200 х 2400 оптична и до 19200 х 19200 интерполирана

Управление на хартията: Входяща тава – 100 листа, Изходяща тава – 50 листа

Поддържана хартия: A4, A5, A6, Exe, LTR, LGL, Photo 4X6" (102 х 152 мм), Index Card (127 х 203 мм), Photo-2L (127 x 178 мм), C5 Envelope, Com-10, DL Envelope, Monarch
Размери: 435 x 374 x 161 мм, 7.1 кг

Подготовка за работа

В комплект с принтера получавате два кабела – захранващ и USB, мастилници, документация и инсталационен диск.

След като разопаковате устройството и го поставите на избраното от вас място, заредете хартия във входящата тава (побира до 100 листа), свържете захранващия и USB кабел (към компютъра за първоначална настройка) и включете принтера.


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld

Инсталацията на поддържащия софтуер става лесно чрез включения в окомплектовката диск или чрез изтегляне от продуктовата страница на модела. Безжичната мрежа можете да активирате или по време на инсталационния процес, или ръчно през командния панел на устройството.

Продължава на следващата страница


Печат и възможности

След като сте настроили устройството, можете да започнете да печатате и сканирате. Налична е функция за копиране, която използва скенера и директно отпечатва необходимия ви документ или снимка.

За разлика от лазерните устройства тук времето за стартиране на печат е доста по-малко и го няма характерния звук в режим на готовност. Разбора се, минусът е сравнително по-бавния печат.

Инженерите на Brother обаче са решили един от основните проблеми на мастиленоструйните устройства, а именно засъхването на мастилото при продължителни периоди, в които не печатате, чрез специална прочистваща технология.


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld

Хубавото при използването на мастило е, че можете, когато ви е необходимо да допълните някой от цветовете. Тук това става чрез специални бутилки, които имат дизайн предотвратяващ разливането на мастилото.

Качеството на печат е на добро ниво, както на текст, така и на снимки – поне когато се използва гланцираната фото хартия Brother BP61GLA, с която тествахме устройството. Разбира се, моделът поддържа и универсални фото хартии, така че имате избор.

Както можете да се досетите, печатът в черно-бял режим е доста по-бърз спрямо цветния, като, естествено, зависи от плътността на материала за принтиране. 

Принтирането на една снимка с най-добро качество върху фото хартия с размер A4 и почти цялостно запълване отнема 12 минути и 30 секунди от задаване на задачата, което е доста, но пък резултатът оправдава чакането.

Софтуерното управление за печат от компютър се осъществява чрез Control Centre 4 и Paperport, които са с допълнителна функционалност спрямо стандартните добавки за печат.  


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld

Brother DCP-T500W поддържа безжична мрежа, съвместима с Apple AirPrint, Google Cloud Print, а чрез безплатното приложение Brother's iPrint&Scan за iOS и Android можете да принтирате лесно и направо от смартфона или таблета си.  Важно е да се отбележи също, че мобилното приложение iPrint&Scan позволява и безжично сканиране към смартфон/таблет или лаптоп. 

 

Няколко думи за Ink Benefit

Според официалната информация, създадената в Япония серия машини “Ink Benefit”, към която попада и настоящият модел има цена на страница 0,009 лв. с ДДС – стойност над 5 пъти по-ниска от тази на моделите, използващи стандартни мастила.

Това става възможно благодарение на факта, че устройствата работят със специално разработените мастила Innobella с голям капацитет – всеки един от трите цвята е за 5000 страници, а черното е за 6000 страници (в съответствие с ISO/IEC 24711), като крайно-клиентските им цена са съответно 13 лв. с ДДС за цветовете и 17 лв. с ДДС за черното. Освен това, документите и снимките, отпечатани със серията Ink Benefit и мастилата с голям капацитет Innobella върху хартия Innobella, гарантират на потребителите 100-годишна трайност без избледняване. С други думи, можете да отпечатвате материали, на които да се радват и вашите пра-пра-внуци.


Brother DCP-T500W: по-разумният начин за мастилен печат на домашните

© PCWorld България, pcworld


Заключение

В онлайн магазините можете да намерите Brother DCP-T500W на цени около 350 лв. Цената е съвсем приемлива за това компактно мултифункционално устройство, което дава възможност за безжичен печат, а благодарение на Ink Benefit технологията, печатането излиза и доста изгодно.

Разбира се, ако желаете по-висока скорост на печат ще трябва да прегледате лазерните предложения, но с модела DCP-T500W екипът на Brother определено е направил солиден конкурентен продукт, който е и съвсем лесен за обслужване. Устройството е подходящо за офиси с малък документооборот и за домашни условия. 

Ревю: Павлин Луканов

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.