Мобилните процесори на Intel до 2018-а: плановете са разкрити

Следващите по хронология в графика на Intel ще бъдат мобилните чипове Gemini Lake..Те ще заменят системите в чип (SoC) Apollo Lake и с голяма вероятност ще се произвеждат по 14-нанометров технологичен процес, макар да има и малък шанс те да бъдат и 10-нанометрови. Вижте още по-долу.

Няма начин някой да е забравил за представянето на процесорите Intel Core от седмо поколение (Kaby Lake) – в края на краищата, не само че анонсът им беше съвсем наскоро, а и все пак това са първите процесори на Intel, пуснати в новия трети етап на оптимизация, който се появи тази година във фирмената схема за CPU разработка през тази година. Ако трябва да бъдем точни обаче, засега в семейството на Kaby Lake са се появили само енергоефективните мобилни чипове Kaby Lake-U и Kaby Lake-Y, предназначени за използване в различни типове мобилни РС устройства, докато по-производителните десктоп решения се очакват в началото на следващата година.

Почитателите на мобилните решения обаче, а също и производителите на хардуер, очакват с интерес да научат повече и за следващите поколения процесори, които гигантът готви за по-нататък. И, както обикновено става в такива случаи, интересът бива удовлетворен бързо от източници, които някак си се добират д плановете на компанията. Така се случва и сега, като в центъра на вниманието се оказват следващите поколения мобилни процесори на Intel, плановете за които са разкрити до 2018-а. Ето какво научаваме от тях:


Мобилните процесори на Intel до 2018-а: плановете са разкрити

© PCWorld България, pcworld

Следващите по хронология в графика на Intel ще бъдат чиповете Gemini Lake..Те ще заменят системите в чип (SoC) Apollo Lake и с голяма вероятност ще се произвеждат по 14-нанометров технологичен процес, макар да има и малък шанс те да бъдат и 10-нанометрови. Очаква се процесорите с кодово име Gemini Lake да имат TDP рейтинг от порядъка 4-6W. Те трябва да се появят на пазара в началото на четвъртото тримесечие (октомври) на 2017 г.

Скоро след Gemini Lake ще излязат мобилните представители от семейство Cannon Lake, които вече би трябвало да се произвеждат по нормите на 10-нанометровия технологичен процес. Както и в случая с Kaby Lake, първи ще станат достъпни енергоефективните модели Cannon Lake-Y и Cannon Lake-U с TDP 5,2 и 15W съответно. По-производителните 10-нанометрови модели с графика GT3e – Coffee Lake – ще се появят чак към второто тримесечие на 2018 г., т.е. около половин година по-късно. Чиповете Coffee Lake-U ще имат TDP рейтинги от 15 и 18W в зависимост от модела, а пр представителите на най-мощната серия Coffee Lake-H този параметър ще бъде цели 45W.


Мобилните процесори на Intel до 2018-а: плановете са разкрити

© PCWorld България, pcworld

Източникът на тази информация, който се позовава на публикация в Digitimes, отбелязва също, че в настолните процесори Coffee Lake ще се появят още през второто тримесечие на следващата година, но ще се произвеждат по 14-нанометровата технология. Те ще бъдет сменени през 2018-а с 10-нанометровите чипове Ice Lake.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.