PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

PlayStation Meeting 2016 се оказа мястото, където Sony обявиха не една, а две нови конзоли. PlayStation 4 Pro, който досега беше познат като Neo и от мнозина е наричан PS4.5, тъй като е нов хардуер, но не дотолкова, че да се брандира като PS5. Също както и PlayStation 4 Slim, който е старият хардуер, но в нова, по-компактна кутия. Всичко, което трябва да знаете за новите конзоли на Sony, ще намерите на следващите редове.

 


Какво е PS4 Pro?
Както споменахме по-горе, PS4 Pro ще послужи като мост между PS4 и PS5. До момента това не е правено от Sony, а в края на следващата година Microsoft ще го направят с Xbox Scorpio.

PS4 Pro e с по-добър хардуер от PS4 и може да се справя с 4K графика, поддържа HDR, 4K видео стрийминг и по-добър фреймрейт при игрите. С появата си PS4 Pro ще направи настоящите PS4 игри да вървят по-добре, да зареждат по-бързо и като цяло да изглеждат по-добре. Същевременно, разработчиците получават по-мощен хардуер, с който бъдещите заглавия да изглеждат още по-впечатляващо.PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Защо имаме нужда от PS4 Pro?

PS4 Pro не е ново поколение конзола, няма да направи настоящите PS4 игри безполезни и няма да раздели PS4 базата от играчи. Официалната история и причина е 4K поддръжката, но истината е, че на 13-ти октомври се появява PlayStation VR, а както Oculus Rift ни учи, за да се подкара VR трябва сериозна машина. Хардуера на PS4 Pro дори не се доближава до високия клас РС-та, които нямат проблем с VR, но и не случайно PS VR игрите не изглеждат толкова визуално впечатляващо. Истината е, че класическия PS4 ще има проблеми с PS VR игрите заради слабия хардуер, но от Sony няма как да кажат, че пускат междинно поколение конзола и забравят за едни 50 милиона вече продадени PS4-ки. С други думи – шшшът, PS4 Pro е насочен към 4K.PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


А какво е PS4 Slim?

Това е PlayStation 4, но в по-малка кутия. И всъщност, тази нова конзола се казва просто "PlayStation 4" и замества оригиналния PS4, ала медиите и феновете предпочитат да я наричат Slim. Лекото объркване идва от брандирането. При предното поколение след PlayStation 3 се появи Slim, а след това и Super Slim модел, което до последно в основата си беше същия хардуер, но във все по-малка кутия. Сега обаче, имаме междинно поколение, което вероятно също ще има след някоя година Slim вариант, а настоящия PS4 Slim, ще се превърне в PS4 Super Slim (но ще продължи да се казва просто "PlayStation 4" в името на опростения брандинг).PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Кога PS4 Pro и PS4 Slim ще се появят на пазара и на какви цени?

PS4 Slim ще се появи на пазара на 16-ти септември на цена от 600 лв. PS4 Pro ще дебютира на 10-ти ноември на цена от 800 лв.

 Ще има ли PS4 Pro отделни или ексклузивни игри?

Не. PS4 Pro и PS4 Slim са членове на едно семейство, като и двете системи ще са напълно съвместими с минали, настоящи и бъдещи PS4 заглавия, включително PS VR. Всички PS4 игри са PS4 Pro игри и обратното.

Следвайки появата на PS4 Pro на 10-ти ноември, всички нови PS4 игри ще могат да се възползват от възможностите на новата конзола. С малки изключения, това ще става чрез ъпдейт на съответната игра. Някои от старите PS4 заглавия, ще бъдат ъпдейтнати с различни визуални екстри специално за появата на PS4 Pro – сред тях са Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us Remastered, Infamous Second Son, Shadow of Mordor, Deus Ex: Mankind Divided и поне дузина други.

 


PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Ще изисква ли PS4 Pro 4K телевизор?
След като PS4 Pro е ориентиран към 4K, съвсем логичен е въпросът дали ще ни задължава да имаме 4K телевизор? Не. PS4 Pro просто поддържа 4K резолюция, но поддържа и по-ниските – 720p, 1080i, 1080p.


Какви са пълните технически спецификации на PS4 Pro?

 

Продуктов код:

Серия CUH-7000

Основен процесор:

CPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 ядра

GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon

Оперативна памет:

GDDR5 8GB

Сторидж:

1TB

Размери:

295×55×327 мм (ширина × височина × дължина)

Тегло:

3.3 кг

BD/ DVD устройство:

(само за четене)

BD × 6 CAV

DVD × 8 CAV

Input/ Output:

Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) порт × 3

AUX порт × 1

Мрежа:

Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1

IEEE 802.11 a/b/g/n/ac

Bluetooth 4.0 (LE)

Захранване:

AC 100V, 50/60Hz

Ел. консумация:

310W (максимум)

Оперативна температура:

5ºC – 35ºC

AV:

HDMI порт (с поддръжка на 4K/HDR)

DIGITAL OUT (OPTICAL) порт


Ще бъде ли PS4 Pro съвместим с настоящите PS4 игри, сейвове и PlayStation Network Friend листи?

Да. PS4 Pro съществува в същата дигитална екосистема както стандартният PS4: два PS4 модела, една PlayStation Network система, едно PS4 общество. Това означава, че можете да играете дадено заглавие на PS4 Pro, да качите сейв в облака използвайки PS Plus услугата и да продължите сесията си на стандартния PS4. Това също така означава, че всичките ви налични сейвове ще са напълно съвместими с PS4 Pro.

 С PS4 Pro ще видим ли някакви подобрения към DUALSHOCK 4?
Макар удобен, DUALSHOCK 4 контролера има своите трески за дялане. Номер едно оплакване на потребителите е, че двете гъби много лесно се изтъркват. Друг проблем са тригерите, които при интензивна употреба започват да скърцат. Е, с появата на PS4 Pro  ще има нова версия на DUALSHOCK 4, който надяваме се да е по-издържлив. Според Sony, новото е, че светлината от фронталния панел ще осветява и краищата на тъч пада. Освен това, вече ще поддържа и USB комуникация, в допълнение към Bluetooth комуникацията. Настоящите DUALSHOCK 4 контролери ще бъдат съвместими с PS4 Pro. А новият DUALSHOCK 4 ще е съвместим както с PS4, така и с PS4 Slim. 

 


PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Каква е разликата между PS4 Pro и стандартния PS4?
Хардуерно разликите не са фундаментални. Графичния процесор на PS4 Pro включва много от последните благинки на Polaris архитектурата на AMD. В резултат, PS4 Pro предоставя близо 2.5 пъти повече терафлопи спрямо PS4 (4.20 към 1.84, ако трябва да сме съвсем точни). Това повишаване в изчислителната мощ ще доведе до по-стабилен фреймрейт, поддръжка на 4K рендериране, по-нови графични възможности и т.н.

 


PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


PS4 Pro поддържа ли High Dynamic Range (HDR)?
Да, PS4 Pro напълно поддържа HDR10 спецификацията. HDR10 е най-широко използвания HDR формат, включително от най-големите компании в бранша.

А какво всъщност, е HDR?
High Dynamic Range или HDR е сравнително нов дисплей стандарт, който позволява значително повишена дълбочина на цветовете и много по-висок контраст спрямо Standard Dynamic Range (спецификацията, която е вече на няколко десетилетия, но все още се използва в по-евтините HDTV-та). Накратко, HDR съдържание пуснато на HDR-съвместим телевизор, произвежда значително по-плътно и богато откъм цветове изображение. Към момента HDR технологията е най-близкото до това, което виждат очите ни в реалния свят.

 Изисква ли PS4 Pro някакво специално оборудване?
Само, ако искате да видите 4K и HDR. В противен случай, не. Подобно на стандартния PS4, PS4 Pro напълно поддържа настоящите HDTV-та (720p / 1080i / 1080p). PS4 Pro може да извежда 4K сигнал към 4K TV-та когато се използва Premium HDMI кабел (това е т. нар. HDMI 2; такъв кабел се включва в комплект с PS4 Pro, но вероятно няма да е по-дълъг от 1 метър). За да се наслаждавате на HDR, ще ви е необходим HDTV, който поддържа HDR10 формата, както и HDR10-съвместими игри и съдържание.


С изключение на по-високата производителност, 4K TV възможностите и поддръжката на 4К видео стрийминг, има ли други ползи от покупката на PS4 Pro?

Да. PS4 Pro идва с 1TB HDD, по-бърз Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac) и трети USB порт (3.1 Gen.1), който се намира на гърба на конзолата. При Share Play и Remote Play, по-високата резолюция също е налична.PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Защо имаме нужда от Premium HDMI кабел за използването на PS4 Pro на 4K TV?

За оптимално качество на картината е необходима освен PS4 Pro система и 4K TV с Premium HDMI порт (обикновено е маркиран в син цвят), също както и Premium HDMI кабел. Новият Premium HDMI формат може да изобразява 4K сигнал при 60 кадъра в секунда (60Hz). По-старите High Speed HDMI кабели (HDMI 1.4) технически са способни да изобразяват 4K сигнал на 4K TV, но производителността ще е ограничена до 30 кадъра в секунда (30Hz).

 


PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


PS4 Pro поддържа ли Ultra 4K Blu-ray дискове?
Не, вграденото Blu-ray устройство на PS4 Pro не поддържа новият Ultra 4K Blu-ray формат. Поддържа същите Blu-ray дискове, както и стандартният PS4. Имайте предвид, че Blu-ray Disc Player приложението ще поддържа висококачествен ъпскейлинг на DVD и Blu-ray съдържание.PS4 Pro и PS4 Slim – всичко, което трябва да знаем за новите конзоли

© Владо Георгиев, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.