8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony

В случая под формат 8К се разбира резолюция от 7680 × 4320, което е съответно 4 и 16 пъти повече в сравнение със стандартите 4K и Full HD.

Въпреки, че вече отдавна са на пазара, днес все още е трудно да се каже, че 4К телевизорите са си спечелили наистина масова популярност. Електронните гиганти в Япония обаче вече гледат дори още по-напред, като създават алианс за разработка на телевизори с 8К резолюция. По този начин тамошните ТВ производители се надяват да укрепят своите позиции в конкурентната борба с южнокорейските мастодонти, които на практика заемат лидерските позиции на пазара. По данни на аналитиците от IHS през второто тримесечие на 2016 г., компаниите Samsung Electronics и LG Electronics заедно контролират над 35 % от световния пазар на телевизори. Sony все пак е в тройката на водещите компании, макар и с дял само 5,6 %.

Според съобщение на бизнес изданието Nikkei, в бизнес обединението на компании, които ще налагат съвместно 8K стандарта, влизат производителите на телевизори Panasonic и Sony, ТВ разпространителят NHK и разработчикът на чипове Socionext (който е съвместно предприятие на Fujitsu и Panasonic). В случая под формат 8К се разбира резолюция от 7680 × 4320, което е съответно 4 и 16 пъти повече в сравнение със стандартите 4K и Full HD.

В резултат на съвместната работа, от Sony се надяват да пуснат 8K-телевизори през 2020 г. От Panasonic на този етап не назовават конкретни срокове, но според информационния източник, този производител също ще се постарая да има готови модели от този тип за Олимпийските игри в Токио, които ще бъдат проведени тогава.


8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony

© PCWorld България, pcworld

Тук е мястото да отбележим, че 8К телевизори вече има. Първият такъв беше представен от Sharp през октомври 2015 г., когато компанията пусна модел с цена $160 000 (на снимката горе). През този месец пък NHK започна и първите тестове за спътниково предаване на ТВ съдържание в 8K резолюция.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.