Intel е почти готова да отприщи 10-нанометровия процес

Засега 14-нанометровият процес се още е върхът на полупроводниковата индустрия, но Intel се готви скоро да промени това положение – компанията е завършила успешно новите си производствени мощности за 10nm чипове и смята да започне тестово производство още до края на настоящото тримесечие.

Колкото и трудно да е, полупроводниковата индустрия все пак продължава да върви напред – от  Intel съобщават, че най-после са успели да пуснат своята нова фабрика, разчетена за производство на 10-нанометрови чипове. Скоро се очаква и старт на опитното производство на образци, изпълнени по по-тънкия процес. Освен това, от корпорацията потвърждават, че са започнали и доставките на процесори Kaby Lake към клиенти.

Като се има предвид, че досега не е излизала информация за сериозни проблеми, може да се предположи, че излизането на 10-нанометровите процесори Cannonlake ще се състои по график. Първите партиди от тези чипове вероятно ще се появят още тази година, а проектираната си мощност новата фабрика би трябвало да достигне към края на март 2017 г.

Според уверенията на Intel, всички нововъведения и подобрения, които са се появили с внедряването на 14-нанометровия процес, ще бъдат запазени и в 10-нанометровия. Ще бъде увеличена обаче плътността на „опаковката“, а стойността на изделията в показателя „цена на транзистор“ ще намелее съществено.


Intel е почти готова да отприщи 10-нанометровия процес

© PCWorld България, pcworld

В момента единственият сериозен проблем, с който трябва да се борят инженерите на Intel, са физическите закони: при размери на микроелементите от порядъка на 10nm започват да се проявяват изначално непредвидимите квантови ефекти, а при 7nm и по-малко борбата с тях ще бъде основен проблем. От Intel обаче твърдят, че при 10nm процеса няма да има ядове и неговото разгръщане ще тнеме наполовина по-малко време в сравнение с това, което беше нужно за внедряването на 14-нанометровия.

Силициевият гигант, разбира се, вече гледа и по-напред, към следващите процеси. За 7-нанометровия и по-нататгък корпорацията обмисля въвеждането на множество нови материали и технологии. Сред тях фигурират както неща като екстремната ултравиолетова фотолитография (EUV), таака и нови разработки, които до момента не са напускали научните лаборатории – например нанотръби, нанопроводници и графенови материали.


Intel е почти готова да отприщи 10-нанометровия процес

© PCWorld България, pcworld

Колкото до Kaby Lake, то това са последните процесори, изготвени съгласно фирмената стратегия „тик-так“. По същество те са продукти на „полирания“ до съвършенство14-нанометров процес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.