Плановете на NVIDIA: графичната архитектура Volta с дебют през 2017 г.

Почитателите на NVIDIA графиката, които по някаква причина ще пропуснат поколението Pascal, също имат повод за радост: от компанията потвърдиха, че следващата архитектура Volta може да види бял свят още към средата на 2017 г. А изчакването най-вероятно ще си заслужава.

Делата на NVIDIA на пазара на геймърски графични карти вървят много добре: компанията уверено стои на лидерските позиции в практически всички ценови сегменти от $200 нагоре. С неотдавнашния анонс на TITAN X Pascal компанията доказа, че е лидер и по отношение на бързодействието на видеокартите, въпреки че въпросният модел всъщност не използва многослойна HBM памет, както се очакваше по-рано. Това обаче определено не води до недостиг на пропускателна способност – съчетанието от GDDR5X и 384-битовяа шина осигурява такава на ниво 480 GB/s, което е доста близо до показателите на HBM1.

NVIDIA обаче изглежда не смята да лежи дълго на тези лаври и да спира дотъук. Напротив, компанията сякаш е решила да форсира събитията, ако може да се вярва на информацията от популярния специализиран ресурс WCCFTech, според който съществува голяма вероятност следващата фирмена графична архитектура Volta да види бял свят още през втората половина на 2017 г.

Пазарните наблюдатели предполагат, че анонсът може да се състои още през май следващата година – по време на организираната от NVIDIA конференция GPU Technology. Засега тази промяна не е отбелязана в официалните планове на компанията, които както и досега предвиждат появата на Volta решения през 2018 г., но има редица аргументи в полза на предположението, че новата архитектура може да излезе на пазара и по-рано.


Плановете на NVIDIA: графичната архитектура Volta с дебют през 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Официалната пътна карта на NVIDIA все още си изглежда по старому, но промяната в посока ускоряване е много вероятна

Първо, промените в официалните планове, които се представят на широката общественост, винаги се публикуват последни. Второ, шефът на компанията Джен Сън Хуанг (Jen Hsun Huang) смята, че на всяко GTC събитие трябва да бъде представян нов графичен процесор.

Има все пак и аргументи в полза на официалния план: известно е, че Volta се проектира за по-тънък производствен процес от усвоения към момента от NVIDIA 16nm FinFET. Предполага се, че става въпрос за 10-нанометров FinFET процес на TSMC, а той едва ли ще бъде достатъчно овладян към средата на следващата година. Но пък това всъщност не означава непременно, че Volta все пак няма да донесе промени в конструкцията на GPU чиповете, като използва сегашния 16-нанометров производствен процес, от който определено има какво още да се “изстиска”.

Поне така предполагат редица международни информационни източници, в частност Fudzilla. Ако NVIDIA реши да се насочи към този вариант, то наистина има голяма вероятност да видим видеокарти на базата на Volta още през следващата година. За съжаление, до момента все още няма никакви достъпни технически подробности за развитието на тази архитектура. Всичко, което се знае, е почти сигурното използване на многослойна HBM2 памет, както и това, че в новата архитектура NVIDIA ще отдели голямо внимание на асинхронните изчисления. В тази област решенията на “зелените” все още отстъпват на разработките на Radeon Technologies Group и ръководството на компанията са наясно с това.


Плановете на NVIDIA: графичната архитектура Volta с дебют през 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

NVIDIA Volta най-после ще получи дългоочакваната многослойна HBM2 памет

Така или иначе, очаква се че новият топ графичен ускорител на базата на Volta ще превъзхожда новия TITAN X Pascal по отношение на производителността при по-ниска цена. Това означава не по-малко от 60 FPS при 4К резолюции.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.