Гъвкавите дисплеи ще са на пазара през 2017-а, твърдят LG

Гъвкавите екрани вече не са новост, но идва време пазарът да направи и следващата крачка – появата на джаджи с екрани, които могат да се сгъват или навиват. Аналитиците смятат, че това ще се случи догодина, а според LG - още през първата половина на 2017-а.

За гъвкавите екрани слушаме и четем достатъчно отдавна, за да сме наясно, че тази следваща крачка в еволюцията на дисплеите, вече е и само на крачка от пазара. Това потвърждава и един от лидерите в сегмента в лицето на компанията LG, която твърди, че е готова да започне масово производство на екрани на базата на нейната POLED технология през първата половина на следващата година. Именно по това време на пазара ще се появят и първите потребителски устройства със сгъваеми, прибиращи се или навиващи се екрани.

Както сигурно си спомняте, LG за първи път показа прототип на своите сгъваеми дисплеи по време на изложението за потребителска електроника CES 2015. Този тип екрани на южнокорейската компания са базирани на OLED технологията, не изискват използването на подсветка и са достатъчно тънки и енергоефективни. При това притежават достатъчно гъвкавост, за да могат спокойно да се навиват на руло без опасност от негативни последствия. Това, разбира се, ще даде повече свобода на дизайнерите при проектирането на нови устройства.

Междувременно все още съществуват редица технически проблеми за преодоляване. Дисплеите имат различни слоеве: защитен, сензорен, поляризационен и т.н., които увеличават дебелината и ограничават възможността за огъване. С други думи, все още има място за развтиие и подобрения. Аналитиците обаче смятат, че то е неизбежно и очакват бързо увеличение на делът на устройствата със сгъваеми или свиваеми екрани. Според прогнозите на компанията HIS например, към 2022 г. в света ще бъдат продавани към 433,3 млн. броя такива джаджи.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.