Новият флагман AMD Radeon RX 490 ще е двупроцесорен Polaris 10?

В тазгодишния пореден рунд в битката на гигантите в дискретната графика засега като че ли по точки води NVIDIA. Да, AMD си има Radeon RX 480, но компанията има нужда и от нов флагман. А изглежда такъв ще се появи по-рано от анонса на архитектурата Vega — под формата на двупроцесорна видеокарта на базата на Polaris 10.

Тазгодишните ходове на AMD на пазара на дискретни графични решения изглеждат много силни. Залагайки на масовия сегмент, компанията пусна видеокартата Radeon RX 480 на базата на чип с архитектурната модификация Polaris 10 с цени от $199 до $229. И въпреки някои първоначални проблеми, решението, като цяло се показва като доста удачно. Но с един боец трудно се печели цяла война, така че на “червените” им трябва флагман, който да демонстрира техническо превъзходство над конкуренцията или най-малкото да послужи като основа на мощни конкурентоспособни решения. А засега в арсенала на AMD няма нищо, което да в подходящо за тази роля: Radeon Pro Duo е много скъпа, на Fury X не й достига малко до статуса на лидер, а архитектурата Vega 10 по план ще се появи чак през следващата година ...

Изглежда обаче AMD ще се опита да се измъкне от положението с метод, до който понякога прибягват и двамата графични гиганти – пускането на двупроцесорна видеокарта,  в случая на базата на Polaris 10. Или поне за това загатват някои косвени свидетелства.

Едно такова е например списък с дискретни графични карти на сайта на AMD, публикуван във връзка с рекламна кампания, в който се забелязва и обозначението Radeon RX 490. доскоро се смяташе, че такова наименование ще получат решенията на базата на Vega 10, но в списъка се казва, че става въпрос за системи, излизащи през 2016 г., докато Vega 10, по всичко личи, ще излезе най-рано в началото на 2017-а. Следователно остава само вариантът, който вече беше загатнато от компанията PowerColor с нейната най-нова карта от серията Devil.


Новият флагман AMD Radeon RX 490 ще е двупроцесорен Polaris 10?

© PCWorld България, pcworld

Не че това е най-добрият възможен вариант: към момента хомогенните мултипроцесорни геймърски VGA решения използват изключително режим за рендеринг AFR (кадър след кадър), който има редица фундаментални и принципно неотстраними недостатъци – увеличено забавяне на реакцията на действията на играча и непредсказуемо променяща се минимална производителност. Новият DirectX 12 API позволява да се избегнат редица проблеми в multi-GPU режим, но това важи само за новите игри.


Новият флагман AMD Radeon RX 490 ще е двупроцесорен Polaris 10?

© PCWorld България, pcworld

Друг изход обаче засега AMD няма. Междувременно някакъв прототип наRadeon RX 490 е бил забелязан и в базата данни на търговската компания Zauba и изглежда става въпрос именно за двупроцесорен вариант на Radeon RX 480. Очаква се, че той ще бъде достатъчно мощен, за да конкурира GeForce GTX 1080 и със сходна цена. Не че би имало смисъл от едно такова решение, ако тези две качества не са факт …

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.