HP Sprout Pro – или как 1+1 (екран) прави повече от 2

Българското подразделение на HP Inc. представи у нас необичаен компютър с два екрана. Той се нарича HP Sprout Pro и демонстрира една от идеите на компанията за “бъдещето на компютинга“. А ето и как може да се използва въпросният нов компютър и за какво могат да послужат неговите предимства.

В света на вече повсеместно разпространената компютърна техника става все по-трудно да се създават оригинални решения с функционалност, различна от традиционната. От друга страна, развитието на технологиите дава все повече възможности за творчество и създаване на “футуристични” решения с потенциал да съживят позамрелия РС пазар. Точно такова решение показва вчера българското подразделение на HP Inc., което за пръв път представи у нас своя нов и доволно необичаен компютър с два екрана наречен HP Sprout Pro и, по думите на продуктовия мениджър Здравко Димов, отразяващ представата на HP „бъдещето на компютинга“.

Представеният HP Sprout Pro всъщност е настолен компютър от тип всичко-в-едно (all-in-one), който е оборудван с 3D скенер и възголям тъчпад, разположен пред монитора, върху който се прожектира допълнително изображение (именно това формира и споменатия втори екран). Моноблокът Sprout Pro, е наследник на потребителски модел от 2014 г. и, както показва наименованието е създаден с цел професионална употреба- моделът се отличава с подобрена производителност и сертификати за използване с професионални софтуерни продукти.


HP Sprout Pro – или как 1+1 (екран) прави повече от 2

© PCWorld България, pcworld

След представянето на потребителската версия, достъпна само в САЩ, компанията е събирала идеи, така че да позиционира нейния наследник като продукт за бизнеса. Според българските представители на HP Inc.,  допълнителен стимул в тази посока е и развитието на екосистемата, съпътстваща технологичната платформа. От HP са изградили магазин за приложения, в който външни разработчици могат да предлагат свои софтуерни продукти, възползващи се от възможностите на Sprout. Възможностите на компютъра са заинтригували графични дизайнери, като в момента в магазина са налице професионални приложения на Autodesk, Adobe и др. Друга потенциална сфера за използване, според компанията, е образованието.

HP Sprout Pro се предлага официално в четири държави в Западна Европа от пролетта на 2016 г. У нас от HP Inc. засега само “опипват пазара”, за да установят дали една подобна машина ще представлява интерес и ще се търси. Нейна допълнително подобрена версия се очаква през есента и по всяка вероятност именно тя ще се предлага и в Източна Европа.


HP Sprout Pro – или как 1+1 (екран) прави повече от 2

© PCWorld България, pcworld

Но какво всъщност може да прави HP Sprout Pro и с какво може да бъде полезен? Накратко, комбинацията от двата дисплея, плюс поддръжката на електронна писалка, позволява работа по нов и по-интерактивен начин. Наличните 2D и 3D камери дават възможност за релефно сканиране, като изображенията след това могат да се обработват допълнително. За получаване на по-детайлни триизмерни изображения от компанията предлагат като аксесоар специална платформа, която сама завърта и накланя обекта, така че да бъде заснет от всички страни. Представителите на HP Inc. определят всичко това като „смесена реалност“ (blended reality).


HP Sprout Pro – или как 1+1 (екран) прави повече от 2

© PCWorld България, pcworld

Според Здравко Димов именно описаната комбинация от възможности е привлякла вниманието на професионални графични дизайнери. Скенерът например не може да сканира обекти с необходимата детайлност, така че те да са подходящи за отпечатване на 3D принтер, но е напълно достатъчен за дизайнерска работа. По мнението на специалиста, при подобряване на възможностите за сканиране в някой от бъдещите модели, той би могъл да бъде подходящ и за инженерна работа.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.