Microsoft: Следващото поколение Xbox ще е с 4 пъти по-мощна графика

Графична производителност от порядъка на 6 TeraFLOPS обеща Microsoft в своята гейм конзола от следващо поколение, представена на E3 2016 под името Project Scorpio.

Големите първоначални очаквания за много интересни новости от конзолния фронт по време на тазгодишното изложение Е3 2016 като че ли не се оправдават кой знае колко, но все пак има и неща, които заслужават споменаване. Горе-долу като “споменаване” може да се определи и един интересен анонс от страна на Microsoft, която, наред с другото, обяви и своя нов конзолен хардуерен проект, наречен Project Scorpio. Както сигурно се досещате, става въпрос за фирмената гейм конзола Xbox от следващо поколение, която ще се появи евентуално през 2017 г.

От Редмъндската компания засега не разкриват кой знае колко подробности за въпросния си проект, ако не смятаме това, че новата конзола ще запази съвместимостта с Xbox One съдържанието, но ще се отличава със значително повече производителност. По такъв начин Project Scorpio би трябвало да осигури адекватна конкуренция на новата конзола на Sony, чийто дебют се очаква към края на настоящата година.

Макар и оскъдни обаче сведенията за хардуера са доста интересни. Според представителите на Microsoft устройството Project Scorpio ще бъде базирано на нова система в чип (SoC) с осем изчислителни ядра и графична производителност, която ще надхвърля 6 TeraFLOPS. За сравнение, чипът в сегашната конзола Xbox One е с производителност от около 1,23TeraFLOPS. Това означава, че новото поколение Xbox ще осигури над 4 пъти повече графична мощ в сравнение със сегашното.


Microsoft: Следващото поколение Xbox ще е с 4 пъти по-мощна графика

© PCWorld България, pcworld

Всъщност дори видеокартите AMD Radeon RX 480 (с архитектура GCN 4) и AMD Radeon R9 390X (GCN 1.1) не могат да се похвалят с такава изчислителна производителност. На също толкова по-високо ниво ще е и пропускателната способност на паметта в Project Scorpio, която според наличната информация ще е 320 GB/s (срещу 68,3 GB/s при Xbox One). Същият показател при видеокартата AMD Radeon RX 480 е 256 GB/s.


Microsoft: Следващото поколение Xbox ще е с 4 пъти по-мощна графика

© PCWorld България, pcworld

Това е общо взето всичко, което Microsoft благоволи да разкрие за Project Scorpio по време на изложението E3. то обаче е достатъчно да се направи обосновано предположение, че новата конзола на компанията от Редмънд ще бъде базирана на система на чип с архитектурата AMD Zen. Високият показател за пропускателната способност намеква за използване на вградена памет. А като се има предвид, че видеокартата AMD Radeon RX 480 се позиционира като решение за виртуална реалност, то може да се очаква, че теоретично по-мощната графика на Project Scorpio също ще бъде напълно VR-съвместима.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.