Следващите HEDT-CPU на Intel, Skylake-X и Kaby Lake-X, идат през 2017

Според последната информационна утечка, през второто тримесечие на 2017-а, на пазара трябва да излязат следващите високопроизводителни процесори от т.нар. HEDT клас Skylake-X и Kaby Lake-X. Заедно с тях вероятно ще излезе и съвсем нова серия процесори под кодовото наименование Skylake-W, предназначена за относително евтини работни станции с един CPU цокъл.

С представянето на своите нови високопроизводителни процесори от “екстремната” фамилия Intel затвърди окупацията на т.нар. HEDT клас в сегмента на настолните компютри, но изглежда няма и никакво намерение да отстъпва тази позиция в обозримо бъдеще. Това съдим от публикувана от Benchlife информация за плановете на корпорацията, според които тя предвижда да представи нови HEDT процесори след не повече от година – през второто тримесечие на 2017-а.

Според въпросната информация, в случая става въпрос за CPU чипове с кодови наименования Skylake-X и Kaby Lake-X, което малко изненадващо, защото досега Intel обозначаваше този тип решения с добавянето на символа Е. Разбира се, по-важното е друго, например, че и двете нови процесорни фамилии ще се произвеждат по сегашния 14-нанометров технологичен процес, като версията Skylake-X ще получи същата архитектура като на сегашните настолни Skylake, докато Kaby Lake, която е следващата фаза в новия тритактов цикъл на Intel, ще може да се похвали с оптимизиран кристал.


Следващите HEDT-CPU на Intel, Skylake-X и Kaby Lake-X, идат през 2017

© PCWorld България, pcworld

Известно е също, че Intel Skylake-X ще използва процесорния цокъл LGA 2011-3 и чипсет от следващо поколение, но ще запази съвместимостта си и с X99, така че за евентуален ъпгрейд ще е достатъчно да се направи съответното обновление на BIOS-а. Колкото до Kaby Lake-X, макар и формално да попада в категорията HEDT, този тип процесори ще е предназначен за използване с платформата LGA 1151 заедно с чипсетите от фирмената серия 2ХХ, най-вече Z270 (Такава дънна платка беше показана на Computex 2016 от компанията MSI).


Следващите HEDT-CPU на Intel, Skylake-X и Kaby Lake-X, идат през 2017

© PCWorld България, pcworld

Разбира се,  и двете нови процесорни фамилии ще имат разблокиран множител, така че по същество най-вероятно ще видим и чипове с обозначения като Kaby Lake-K. въпросните чипове се отнасят към цикъла PAO (Process/Architecture/Optimization), което значи, че не можем да очакваме появата на 6- и 8-ядрени процесори за цокъл LGA 1151. По-скоро става въпрос за 4-чдрени оптимизации на архитектурата Skylake с TDP рейтинг от около 95W. Това не са много приятни новини на фона на тези за очаквани 6- и 8-ядрени процесори AMD Summit Ridge, но все пак важни са и показателите на действителната производителност, не само ядрата.


Следващите HEDT-CPU на Intel, Skylake-X и Kaby Lake-X, идат през 2017

© PCWorld България, pcworld

Ето как изглежда еволюцията на Intel HEDT платформите

Освен това, силициевият гигант планира пускането и на съвсем нова серия процесори под кодовото наименование Skylake-W, гласи още публикуваната информация. Според нея, те ще бъдат насочени към сегмента на относително евтините работни станции с един процесорен цокъл и ще бъдат базирани на платформата Basin Falls. Очаква се тези чипове да имат много общо със Skylake-X (платформата HEDT в изпълнение на Intel винаги е доста близък “орднина” на Xeon). Чипсетът за тази платформа, засега известен като Kaby Lake PCH ще бъде съвместим и с бъдещите 10nm процесори Cannonlake-X и Cannonlake-W. Предполага се, че процесорите Skylake-W ще използват както LCC (малоядрени) заготовки, так и HCC (многоядрени), като максималният брой на ядрата ще достига 28.


Следващите HEDT-CPU на Intel, Skylake-X и Kaby Lake-X, идат през 2017

© PCWorld България, pcworld

 На фона на всичко това новата информация изглежда съвсем незначителна, но тя все пак е важна за най-много потребители. Според нея, през четвъртото тримесечие на тази година можем да очакваме излизането на процесорите Kaby Lake-S, а не толкова мощните Kaby Lake-U и Kaby Lake-Y ще се появят дори по-рано – през третото тримесечие. Както винаги, очакваме ги с интерес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.