Ето го и първият представител на Polaris графиката - AMD Radeon RX 480

Компанията AMD представи официално своята видеокарта от следващо поколение Radeon RX 480, базирана на 14-нанометров GPU чип Polaris 10, осигуряваща изчислителна производителност от 5,5 TFLOPS, с VR поддръжка и с възможности, които изглеждат повече от атрактивно за обявената (начална) цена от $199.

Заклетите, разглезени и безпощадно взискателни към хардуера си геймъри и ентусиасти съвсем не са единствената заветна цел, която AMD смята да покорява със своята нова графична архитектура Polaris. Не по-малко важен за компанията от Сънивейл е и изгряващият сегмент на виртуалната реалност, а непосредственото доказателство за това е официалният анонс на AMD Radeon RX 480 – първата видеокарта на производителя, в която се използва графичен процесор с новата фирмена архитектура Polaris.

А ако трябва да отделим някакъв основен акцент, с който да започнем описанието на тази карта, то той определено е цената. В случая тя е само $199 за минималната конфигурация на новия ускорител с 4 GB видеопамет (да, правилно сте разбрали – има още една конфигурация на AMD Radeon RX 480  - с 8GB видеопамет), за която обаче от AMD твърдят, че осигурява изчислителна производителност на ниво 5,5 TFLOPS. За сравнение, конкурентната видеокарта NVIDIA GTX 1070 струва почти два пъти повече ($380) и осигурява производителност от 6 TFLOPS, докато флагманския модел от лагера на “зелените” - GTX 1080 – се характеризира с 8 TFLOPS производителност при цена от $600. Т.е. поне на хартия, параметрите на AMD Radeon RX 480 изглеждат много добре, особено предвид цената.

От AMD акцентират доста силно и върху поддръжката на технологиите за виртуална реалност в Radeon RX 480, обусловена от стремежа на компанията да стимулира бъдещото развитие на този сегмент (и, без съмнение, своето участие в него). Към момента за пълноценна работа на шлемовете за виртуална реалност HTC Vive и Oculus Rift e необходим порядъчно мощен компютър с видеокарта най-малко от ценовия диапазон около $300. Предлагайки оптимална за VR приложения видеокарта на цена от $199, AMD се надява да свали забележимо цената и на VR-сертифицираните РС системи, така че да позволи по-масовото им разпространение. И това изглежда доста добър ход, като се има предвид, че NVIDIA явно се насочва към окупация на средния и високия клас VR решения със своите модели GTX 1080 и GTX 1070.


Ето го и първият представител на Polaris графиката - AMD Radeon RX 480

© PCWorld България, pcworld

 

Колкото до техническите характеристики на новата видеокарта на AMD, голяма част от тях вече са известни, така че ще припомним само основните: AMD Radeon RX 480  е базирана на графичния процесор Polaris 10, който се произвежда по 14-нанометров FinFET процес и съдържа 2304 потокови процесора. За обмена на данни с паметта се използва 256-битова шина, а нейният TDP рейтинг е 150W. Видеокартата е снабдена с един 6-контактен слот за захранване и 4 видео извода.

Според официалната информация, продажбите на AMD Radeon RX 480 ще стартират на 29 юни, като ориентировъчната цена на модификацията с 8 GB видеопамет ще бъде около $230-250.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.