Ето как изглежда идеята на HP за мобилен компютър за VR проекти

Инженерите на HP са създали оригинален по дизайн компютър за VR проекти, който може да се носи като раница с цел да осигурява относително свободно придвижване на потребителя в рамките на помещението и, съответно, във виртуалния свят.

С разпространението на впечатляващо мощните и сравнително леки и компактни лаптопи, които имат предостатъчно ресурси за приличен гейминг,  идеята за създаването на РС машини, които са по-скоро преместваеми отколкото преносими, като че постепенно мина на заден план. Свързаният с виртуална реалност зараждащ се сегмент обаче изглежда отново я връща в светлината на прожекторите. Или поне така е за инженерите на компанията HP, които са замислили оригинален по дизайн нов геймърски компютър, който е достатъчно производителен, за да поддържа VR проекти и достатъчно мобилен, за да бъде пренасян от едно място на друго. Eто как изглежда това чудо на техниката:

Засега въпросният модел все още си няма (официално) наименование, но все пак става ясно, че той ще бъде част от фирмената геймърска фамилия РС продукти Omen. Този компютър обаче е интересен най-вече с това, че ще може да се пренася като раница. Така потребителят няма да е обвързан с конкретно местоположение за VR забавления, а ще може да се движи по-свободно в помещението и, съответно, във виртуалния свят.

Засега въпросният персонален компютър все още е в етап на разработка и се очаква след около месец да започнат “полеви” тестове на първите демо-екземпляри. На този етап конкретните технически характеристики на тези VR системи също не са известни, ако не се смятат съобщенията, касаещи някои ключови компоненти. Според тях, новият “преместваем” компютър на НР ще бъде оборудван с най-ново поколение процесор Intel Core i5 или i7, до 32 GB RAM памет и с неназована засега, но със сигурност достатъчно мощна видеокарта.

Каквито и да са компонентите обаче, тя ще бъдат побрани в компактен, елегантно изфглеждащ корпус, който заедно с тях би трябвало да тежи най-много около 4,5 кг. – горе-долу толкова, колкото тежат и някои от едрокалибрените геймърски лаптопи. Охлаждането е поверено на два мощни вентилатора, като е предвиден също пояс, в който да се слага акумулатор за разделно захранване на мощната видеокарта и процесора.


Ето как изглежда идеята на HP за мобилен компютър за VR проекти

© PCWorld България, pcworld

По време на предварителните тестове на новата VR машина, инженерите на НР са разработили и някои интересни допълнителни решения. Понеже например батериите могат да осигурят около час автономна работа на компютъра, специалистите са измислили начин за бързата им “гореща” (т.е. без изключване на РС системата) замяна с нов комплект, така че да не се прекъсва пътешествието във виртуалния свят. РС комплектът също така предвижда използването на безжични мишка, клавиатура и монитор, така че да не се налага постоянно включване и изключване на кабели, когато РС-то ще се използва по стандартния начин. А до официалния пазарен дебют на своя нов компютър, какъвто несъмнено предстои, НР сигурно ще измислят още остроумни приспособления за него.

От НР засега не уточняват и цената на своя нов преносим персонален компютър, но уверяват, че той ще бъде “достъпен”. Най-вероятно обаче устройството ще е по-скъпо в сравнение със стандартните настолни компютри при сходни характеристики, а като се има предвид VR предназначението и изисквания за целта хардуер, може да се направи основано предположение, че въпросната машина на американската корпорация ще струва поне около $1000.


Ето как изглежда идеята на HP за мобилен компютър за VR проекти

© PCWorld България, pcworld

В заключение е редно все пак да споменем, че НР не е първата компания, която се сеща да направи носим като раница компютър за виртуална реалност. Неотдавна подобно решение анонсира и компанията MSI, a производителят Zotac пък добави възможност за несене в един от своите компактни РС компютри Zbox. Много е вероятно в скоро време да се появят и още РС решения от този тип..

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.