Новият CPU цокъл AMD AM4 ще запази съвместимостта с много охладители

Според официална информация от AMD, крепежната рамка на цокъла AM4 изглежда ще бъде същата като при AM2. Но дори да не става въпрос за цялата рамка, а само за диаметъра и разположението на монтажните отвори, това вече е добра новина за ентусиастите със скъпи супер-охладители, които обмислят евентуален бъдещ ъпгрейд към процесори от фамилията AMD Summit Ridge.

Както вече всички знаем, AMD постепенно ориентира всичките си стандартни и хетерогенни процесори към своята нова платформа AM4, чиято основна отличителна черта ще бъде новият цокъл µOPGA с 1331 контакта. Защо не LGA не е ясно, но важното е, че при физическите манипулации с AM4 сокетите ще е нужно повишено внимание заради повечето на брой по-тънки конектори. Но тук думата ни е за друго …

Както информира компанията Thermalright в своята Facebook страница, тя е получила официално уведомление от AMD, в което се твърди, че новият цокъл, независимо от всичките си механични и електрически разлики спрямо досегашните сокети, ще запази разположението на монтажните отвори за  CPU охладители. С други думи, крепежната рамка на цокъла AM4 изглежда ще бъде същата като при AM2, но дори да не става въпрос за цялата рамка, а само за диаметъра и разположението на монтажните отвори, това вече е добра новина.


Новият CPU цокъл AMD AM4 ще запази съвместимостта с много охладители

© PCWorld България, pcworld

Тук е мястото да отбележим, че Intel по правило също се стреми да съхранява съвместимостта по отношение на монтажа на охладителите в рамките на редица свои платформи, както е например в сериите LGA 115x и LGA 2011.

 Колкото до Thermalright, като се има предвид, че тази компания произвежда някои от най-добрите въздушни супер-охладители на пазара, новината за тяхната съвместимост с бъдещите AM4 цокли със сигурност е добра за ентусиастите, които вече притежават такива и възнамеряват вбъдеще да предприемат системен ъпгрейд с процесори от фамилията AMD Summit Ridge.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.