HoloFlex – първи гъвкав смартфон, поддържащ 3D без нужда от очила

Засега HoloFlex възпрозивежда 3D изображение с доста ниска резолюция, но затова пък то може да се гледа едновременно от няколко зрители, при това без нужда от каквито и да било допълнителни приспособления. Нещо повече, с виртуалните обекти може и да се взаимодейства – посредством огъване на смартфона на една или друга страна.

Още в края на 70-те години на миналия век видяхме идеята на Лукас за триизмерни прожекции на площ колкото човешка длан, но ако това възпроизвеждане на образа на принцеса Лея все още минава за фантастика, малко по-близка изглежда възможността за създаване на гъвкави екрани. Съвсем реалистична комбинация от тези две неща обаче са направили изследователи от развойния център Human Media Lab към Университета Куинс (Канада), които наскоро са демонстрирали прототип на огъващ се смартфон, който не само понася значителна деформация, но може и да възпроизвежда триизмерни изображения, видими без нужда от използване на специални очила.

Необичайният апарат съвсем основателно е наречен HoloFlex. Той е снабден със сензорен дисплей с Full HD (1920 × 1080) резолюция, изпълнен по технологията Flexible Organic Light Emitting Diode (FOLED). Интересното е, че този панел съдържа масив от над 16 000 микролещи, създадени посредством 3D печат.

На този етап, въпросният екран може да формира стереоскопично изображение с резолюция само 160 × 104 точки. Затова пък то може да се гледа едновременно от няколко зрители, при това без нужда от каквито и да било допълнителни приспособления като очила или датчици, проследяващи движението на главата. Нещо повече, с виртуалните обекти може и да се взаимодейства – посредством огъване на смартфона на една или друга страна. По такъв начин може например да се осъществява управлението в игрите (вж. видеото по-долу).


HoloFlex – първи гъвкав смартфон, поддържащ 3D без нужда от очила

© PCWorld България, pcworld

Останалата част от хардуерната окомплектовка изглежда съвсем обикновена на фона на днешните флагмани – процесор Qualcomm Snapdragon 810 (4 ядра ARM Cortex-A57 и четири ядра Cortex-A53 плюс графичен контролер Adreno 430) и 2 GB оперативна памет. Хардуерът се управлява от операционна система Android 5.1. 

Засега не се споменава нищо за евентуално превръщане на първия смартфон, поддържащ 3D без нужда от очила, в комерсиален продукт, но и така HoloFlex изглежда като едно добро начало. Вижте сами:

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.