Следващата петилетка на Intel – какво ново да очакваме от “Чипзила”?

Главна цел за Intel през следващите години ще бъде трансформацията от компания, ориентирана главно към пазара на персонални компютри, в корпорация, която ще развива мрежови технологии и “умни” свързани устройства. А средствата, набелязани за постигането на тази цел са пет. Вижте кои са те в следващите редове.

В Intel предстоят промени, при това сериозни. А те ще бъдат и важни и то не само за хилядите служители на компанията, които ще загубят работата си през следващите месеци, но също и за милионите потребители като нас, които ще ползваме създаваните в “кухнята” на технологичния гигант решения и продукти. Какво обаче можем да очакваме от корпорацията занапред? Отговор на този въпрос наскоро даде самият неин ръководител Брайън Крзанич (Brian Krzanich), който оповести стратегията за развитие на Intel, предвиждаща оет основни направления за разработки.

Според официалната информация, главна цел ще бъде трансформацията на Intel от компания, ориентирана главно към пазара на персонални компютри, в корпорация, която ще развива мрежови технологии и “умни” свързани устройства.

Първото направление по пътя към така поставената цел ще бъде развитието на облачните инфраструктури, мрежовите платформи за обработка на данни и средствата за виртуализация.


Следващата петилетка на Intel – какво ново да очакваме от “Чипзила”?

© PCWorld България, pcworld

Втората съставна в новата стратегия на гиганта е “Интернет на нещата” (IoT). В момента освен компютрите и смартфоните, данни в Мрежата предават милиарди устройства от най-различен тип: автомобили, умни битови уреди, носима електроника, всевъзможни сензори, промишлено оборудване и какво ли още не. Затова този сегмент според Intel (а и не само според тях) е много перспективен.

Третият сред приоритетите на корпорацията е развитието на модерни технологии като например 3D Xpoint паметта (която, както вече сме ви разказвали, се отличава с висока плътност на компонентите, голяма производителност, ниско енергопотребление и до 1000 пъти по-дълъг жизнен цикъл в сравнение с NAND технологията), архитектурата Rack Scale Architecture (за която се очаква да увеличи значително ефективността на изчислителните центрове) и препрограмируемите вентилни матрици, известни под абревиатурата FPGA.


Следващата петилетка на Intel – какво ново да очакваме от “Чипзила”?

© PCWorld България, pcworld

Естествено, за пренос на огромния обем данни, който се очаква в света на “Интернет на нещата” и облачните услуги ще са необходими също бързи и надеждни канали за връзка, Затова четвъртото важно направление в работата на Intel ще бъде развиването на мобилна връзка от пето поколение (5G).

Накрая, но не на последно място по важност, идва и съставка номер 5 от новия стратегически коктейл на Intel и в нея най-после виждаме нещо традиционно за компанията, а именно – следване на пътя, очертан от Закона на Муур. Сега в Intel планират внедряването на 10-нанометровата технология за производство на силициеви чипове, а в по-далечна перспектива ще бъде реализиран и преходът към нормите от порядъка на 7,5 nm и по-малко.


Следващата петилетка на Intel – какво ново да очакваме от “Чипзила”?

© PCWorld България, pcworld

В тази последна област от развитието на компанията със сигурност ще бъде доста интересно и горещо (във всички смисли на думата), защото най-вероятно съвсем скоро инженерите на “Чипзила” ще се сблъскат челно с физическите предели на полупроводниковите технологии, достигането на които ще изисква принципно нови варианти за създаване на микрочиповете. Много е вероятно мястото на транзисторните ключове да бъде заето от някакви други устройства ,,, може би дори такива, които използват явленията, изучавани от квантовата физика, кой знае? Е, сигурно ще разберем със сигурност след още някоя и друга година, много вероятно още преди края на петилетката, чието отброяване започва сега …

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.