CM MasterLiquid Pro обещава революция в течното охлаждане за процесори

MasterLiquid Pro са най-новите капсуловани, използващи течност охладители на Cooler Master. Те се отличават с технологията FlowOp, която оптимизира потока на охлаждащата течност и, по думите на компанията, осигурява увеличен експлоатационен срок и значително по-висока ефективност без нужда от обслужване.

Не много отдавна монолитните системи за охлаждане от тип “всичко в едно” (all-in-one, AIO) най-после станаха по-ефективни от най-добрите въздушни охладители и в резултат на това тяхната популярност започна бързо да расте – особено сред собствениците на геймърски машини и други мощни настолни компютри, които освен производителност търсят и добри акустични характеристики. Не без значение за тази растяща популярност е и фактът, че тези системи за охлаждане са лесни за използване и монтиране, не налагат на потребителя да събира сам компонентите, не изискват поддръжка и свеждат практически до нула опасността от течове, които биха били смъртоносни за компютъра. Пределът на ефективността на охладителните системи от тип AIO обаче съвсем не е достигнат, смятат в компанията Cooler Master, която тези дни представи нови продукти, които обещават революция в течното охлаждане за процесори.

MasterLiquid Pro 120 изглежда малко необичайно, но нищо повече

Такава по думите на производителя представя новата фирмена серия интегрирани системи за течно охлаждане, наречена MasterLiquid Pro. Според шефа на отдела за охладителни системи в СМ Ричард Чен (Richard Chen), новата серия охладители се отличава със значително повишена ефективност, постигната благодарение на оптимизация на потока на охлаждащата течност с технологията, кръстена FlowOp.. Всъщност инженерите на компанията са преработили практически всичко – от водния блок, който, както сигурно знаете, изпълнява и функцията на топлообменник, до тандема “радиатор - вентилатор”, който отговаря за разсейването на топлината. А производителят обещава, че тези реконструкции ще ни дадат ново поколение интегрирани системи за течно охлаждане с увеличен експлоатационен срок и значително по-висока ефективност без нужда от обслужване.


CM MasterLiquid Pro обещава революция в течното охлаждане за процесори

© PCWorld България, pcworld

В основата на топлообменника се използва мед

Засега новата серия капсуловани охладители включва два модела - MasterLiquid Pro 120 и MasterLiquidPro 240. Лесно е да се досети човек, че основната разлика помежду им е в габаритите на радиатора и броя на вентилаторите. Външно новите охладителни системи не се отличават съществено от наличните на пазара модели от този тип, макар че впечатление все пак прави радиаторът с правоъгълна “хармоника” в работния модул на необичайните вентилатори MasterFan Pro Air Balance. Те са с нестандартна рамка и лопати с агресивен аеродинамичен дизайн, очевидно насочен към осигуряване на по-високо налягане.

Компонентите на новите охладители са съединени посредством гофрирани тръби с относително неголям диаметър, а в монтажния блок за закрепване към процесора няма нищо ново. Изглежда всички тайни на MasterLiquid Pro охладителите са скрити вътре и за разкриването и0м ще трябват тестове в реални условия, каквито, надяваме се, ще имаме възможност да направим в близко бъдеще.


CM MasterLiquid Pro обещава революция в течното охлаждане за процесори

© PCWorld България, pcworld

Топлообменникът иначе изглежда като обикновен микроканален воден блок

Според наличната информация, масовите продажби на новите системи за течно охлаждане на Cooler Master ще започнат към края на настоящия месец, а освен версиите 120 и 240 на MasterLiquid Pro се очаква и появата на по-едрогабаритни варианти с обозначения 140 и 280. ако успеем да се доберем поне до един от тези нови модели, непременно ще проверим дали новата технология FlowOp е толкова ефективна, колкото я описват от производителя и дали наистина можем да говорим за революция в този сегмент.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.