Още един вид карти памет получи легитимация – утвърдиха стандарта UFS

С публикуването на спецификациите на новия стандарт за карти памет UFS Universal Flash Storage (UFS) организацията JEDEC на практика въвежда нещо като външни SSD носители за смартфони и други портативни джаджи.

Не че досега страдахме от недостиг на разнообразни типове карти памет, но ето че разнообразието от такива продължава да става все по-голямо. В самия край на март организацията JEDEC публикува официално спецификациите на нов стандарт за карти памет, чието пълно наименование е Universal Flash Storage (UFS) Removable Card Standard.  Както подсказва то, спецификациите на интерфейса на новите карти са базирани на втората (и последна засега) версия на спецификациите на флаш-паметите за вграждане Universal Flash Storage 2.0 (UFS).

В случай, че вече сте забравили, този UFS стандарт беше предложен преди около 6 години като замяна на остарелия вече паралелен интерфейс eMMC. По-важното обаче е. че интерфейсът за пренос на данни в UFS стандарта е последователен и по една линия във версията  UFS 2.0 може да се предава информация със скорост от 600 MB/с.  .e. на практика с новите карти памет от тип UFS Removable Card получаваме нещо като външни SSD носители за смартфони и други портативни джаджи. А такива едва ли някой би отказал.


Още един вид карти памет получи легитимация – утвърдиха стандарта UFS

© PCWorld България, pcworld

Външният вид и размерите на картите памет UFS (източник: JEDEC)

От публикуваните спецификации пък става ясно, че външните размери на UFS картите са точно такива, както и тези на формата microSD – 11 на 15 мм. Разположението на контактите обаче е съвсем различно, а всички ъгли на UFS картите са закръглени.


Още един вид карти памет получи легитимация – утвърдиха стандарта UFS

© PCWorld България, pcworld

Може би тук е мястото да отбележим също, че стандартът UFS и съответните карти е защитен с около десетина патента на компанията Samsung. Може би точно това е и обяснението за бавното внедряване на stirage устройствата с UFS шина в смартфоните и таблетите. До скоро чипове памет с UFS шина освен Samsung относително масово пускаше и компанията Toshiba, докато SK Hynix започна да произвежда такива едва миналата есен. Всъщност в смартфоните UFS памети започнаха да се появяват едва през 2015 г. и то само в единични модели.

UFS Removable Card

Разположението на контактите на картите памет UFS (източник: JEDEC)

Остана да добавим само, че картите памет UFS Removable Card поддържат скорост на обмен от 600 MB/с.  и в двете посоки – т.нар. пълен дуплекс. Освен това интерфейсът създава гъвкава поредица от команди за осигуряване на пропускателна способност в съотвествие с конкретните изисквания на приложенията. Тези възможности, според JEDEC, ще бъдат особено важни при запис на видео с 4K/8K качество или при записване на панорами снимки с висока резолюция. Звучи добре, сега остава да чакаме и първите анонси на карти памет от новия тип UFS Removable Card.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.