Първият силициев “мозък” на IBM вече "мисли" за собственика си

8-годишният труд на инженерите на IBM по поръчка на DARPA дадоха своя първи осезаем резултат – комерсиалната реализация на първата в ИТ индустрията изчислителна система, която “мисли като човек” и обещава да стане прототип на суперкомпютрите на бъдещето.

По създаването на компютри, които имитират работата на човешкия мозък се работи от години, но ето че вече са налице и първите осезаеми резултати от тази работа – компанията IBM информира с официално прес-съобщение, че Ливърморската национална лаборатория Лоурънс е станала първият купувач на единствената досега в света такава машина. Уникалната система е базирана на разработка на IBM за създаване на невронен процесор. Проектът е стартирал през 2008 г. по поръчка на американската агенция DARPA с идеята IBM да направи процесор, който може да осъществява оперативен анализ на данните в реално време на бойното поле. Според замисъла, този процесор трябва да работи и по алгоритъм, имитиращ работата на човешкия главен мозък, т.е. в основата му е архитектура с различна от класическата за индустрията логика.

Структура на кристала на процесора IBM TrueNorth (снимка IBM)

След серия изпитания през 2011 г. компанията IBM представвя процесора TrueNorth, произвеждан по 45-нанометров SOI-CMOS технологичен процес и съдържащ 256 аналогови неврона. Освен това едно от ядрото в този чип съдържа 262 000 програмируеми аналогови синапси, а в другото има 65 000 обучаеми синапси. Естествено, всички тези “неврони и синапси” всъщност са електронни вериги от традиционни силициеви транзистори, но свързани помежду си по специална логика от типа на клетъчните мрежи.

Процесорът IBM TrueNorth от второ поколение (снимка IBM)

Процесорът IBM TrueNorth от второ поколение (снимка IBM)

Второто поколение на процесорите TrueNorth излиза през 2014 г. Чиповете вече се изготвят по 28-нанометров процес, а с производството им се заема Samsung. Новите процесори вече съдържат 1 млн. цифрови неврони  и 256 млн. програмируеми синапси, рализирани чрез общо 5,4 млрд. транзистора. Поразителното е, че повечето на брой транзистори не увеличават енергопотреблението на новите процесори, което остава на ниво 70 миливата (с 0,8 V захранване) при производителност от 46 млрд. синаптични операции в секунда. И ето че наскоро Ливърморската лабопратория купува компютър с 16 такива процесора, който потребява само 2,5W енергия – колкото таблет. Разбира се, заедно с машината IBM осигурява и необходимия софтуер.


Първият силициев “мозък” на IBM вече "мисли" за собственика си

© PCWorld България, pcworld

16-ядрената система с “конгинитвни” процесори IBM TrueNorth, каквото използват в Ливърморската лабопратория

Очаква се, че имитиращия работата на човешкия мозък компютър ще помогне за решаването на редица трудни за традиционната изчислителна логика задачи. В лабораторията не крият, че ще използват новата “мислеща” машина за изпълнението на задачи, поставяни от Националната администрация по ядрена безопасност (National Nuclear Security Administration), която се занимава с широк спектър от въпроси относно контрола на разпространението на ядрено оръжие. В лабораторията също така ще отработват и варианти за създаването на “суперкомпютър на бъдещето” с 50 пъти по-голяма производителност в сравнение с тази на съвременните системи от този тип.


Първият силициев “мозък” на IBM вече "мисли" за собственика си

© PCWorld България, pcworld

Водещият разработчик на “когнитивния” процесор наIBM, Дхармендра Модха (Dharmendra S. Modha)

Интересно е също, че (според неофициални данни, цитирани от The Wall Street Journal), системата на IBM е струвала на купувача само $1 млн. – много прилична цена за IBM система с 16-процесора. Intel и AMD май има над какво да помислят.

още по темата
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.