AMOLED-дисплеи и в евтините смартфони? Очаквайте ги съвсем скоро

Нови перспективи се разкриват пред AMOLED дисплеите, чието производство е поевтиняло значително през последните месеци и сега разходите за произвеждането на AMOLED панели са по-ниски от тези за производството на LCD-панели от тип LTPS. Това със сигурност ще привлече интереса и на производителите на смартфони.

В днешно време да имаш смартфон с AMOLED дисплей си е почти привилегия – този тип екрани превъзхождат стандартните LCD екрани в много отношения: по-тънки са, имат много по-добър контраст и по-дълбок черен цвят. Освен това са и по-редки –срещат се най-вече в скъпите апарати от висок клас на някои определени марки. И това не е чудно, защото има една съществена пречка пред по-широкото използване на AMOLED-дисплеи – цената на производство, която е по-висока от тази на традиционните LCD панели.

Изглежда обаче, че в последното изречение вече е по-точно да използваме минало време за модалния глагол, тъй като производителите са успели да намалят значително производствената себестойност на AMOLED панелите и те вече са по-евтини от течнокристалните. Според последните данни от аналитичната компания IHS Technology, производството на 5-инчов AMOLED панел с резолюция 1080p в момента струва $14,30, докато производството на LCD-панел от тип LTPS с аналогични размери и резолюция струва $14,60. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2015 г. разходите за произвеждането на такива LCD и AMOLED панели са били съответно $15,70 и $17,10.

Елементарната логика, води до прогнозата, че тази промяна в съотношението на производствените разходи ще доведе до по-голям интерес към AMOLED дисплеите от страна на производителите на смартфони, както и до все по-честото използване на екрани от такъв тип с апаратите от среден и базов клас.


AMOLED-дисплеи и в евтините смартфони? Очаквайте ги съвсем скоро

© PCWorld България, pcworld

Междувременно, онлайн ресурсът sammobile.com, който следи изкъсо делата на Samsung (основен производител на дисплеите от тип Super AMOLED) информира, че подразделението на компанията е намалили значително своята зависимост от фирмените смартфони и е укрепило своите бизнес отношения с китайските производители на различни марки мобилни устройства. А дисплейното подразделение на южнокорейския гигант може да увеличи капацитета си на производство на AMOLED екрани почти двойно, което също ще намали цената на продукцията.

Естествено, всичко това определено разкрива нови перспективи пред AMOLED технологията, както и голяма вероятност съвсем скоро да я откриваме и в екраните на евтините смартфони.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.