Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

Годините опит на нашите редактори постепенно оформиха основните моменти в настоящото ръководство, което ще издадем в няколко части с цел да обобщим най-важното за процеса на асемблиране на компютри. Целта ни е да улесним онези от вас, които се готвят да направят първите (или може би втори и дори трети) стъпки в това отговорно, но също така изключително приятно и удовлетворително направление.

Преди да започнем, е нужно да знаете, че това сами да си сглобите компютър не е кой знае колко трудно и определено е съвсем постижимо дори за обикновения потребител. Всъщност след като имате яснота за основните понятия, създаването на DIY PC (Do IT Yourself PC, т.е. компютър от тип “направи си сам”) е лесен и сравнително бърз процес.

Все още се чудите дали това упражнение си заслужава усилията? Асемблирайки сами компютъра си, ще имате редица предимства пред избора на готова настолна конфигурация. Получавате цялостен контрол върху всеки аспект от хардуера. Избирате не само повърхностните детайли като изчислителни и графични способности, но и вниквате в неща като дизайна на кутията и решенията за охлаждане.

Искате да създадете огромна машина с възможно най-мощните достъпни параметри? И защо не? (стига разбира се да можете да си го позволите). Или може би предпочитате по-малки компютри, които да скриете под бюрото или да позиционирате до системата си за домашно кино? И това е възможно, винаги можете да персонализирате почти всеки аспект на машината си до най-малкия детайл. От компактни гейминг машини до големи конфигурации всяващи респект - изборът е ваш.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Позитивите не спират до тук. Когато сами изграждате компютъра си можете да избирате измежду най-изгодните цени за компонентите, а не да плащате фиксирана сума за предварително сглобена конфигурация. Дори в България съществуват сайтове даващи възможност за сравняване на цените на компонентите. Освен това чувството да включите машината си и тя да тръгне, след като сте преминали през целия процес, е страхотно, защото знаете, че наистина сте постигнали нещо, а не сте избрали лесния път.

И все пак първият път може да е плашещ.

Въпреки че асемблирането на настолен компютър е сравнително лесен процес, след като знаете какво правите, изправяйки се пред множеството компоненти и знаейки, че не само трябва да ги монтирате правилно, но и да се справите с окабеляването, може да е плашещо за новаците в тази сфера.

Именно тук идва нашата помощ.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

PCWorld постоянно публикува детайлна информация и гидове за това как да се справите с различни предизвикателства. Годините опит на нашите редактори обаче постепенно оформиха основните моменти в настоящото четиво, което ще издадем в няколко части с цел да обобщим най-важното за процеса на асемблиране и да улесним онези от вас, които се готвят да направят първите (или може би втори и дори трети) стъпки в това направление.

В края на краищата, дори ветераните в областта на асемблирането се натъкват на препятствия от време на време (чрез настоящия гид целим да ви спестим по-често срещаните проблеми в процеса). В публикуваните в миналото материали можете да откриете и полезни програми, които да инсталирате, след като сте готови с хардуерната част.

Накрая ще можете да седнете, да си налеете любимата напитка и да се насладите на творението си.


Как да избегнем често срещаните грешки?

За техничарите малко неща в живота са по-задоволяващи от това да изградят сами РС машината си. Сглобяването на перфектно работещ компютър от купчина чаркове дава много приятно усещане за създаване на нещо реално. Крайният резултат е едно по-евтино от готовите решения, а и често по-добро.

Макар и да звучи като тежка задача, изграждането на компютър е доста праволинеен процес. И все пак трябва да сте подготвени за някои неща. Благодарение на настоящия наръчник ще избегнете по-често срещаните грешки и свързаните с тях неприятности.


Преди да пристъпите към покупките

Внимавайте, когато купувате компонентите си или вашият DIY PC може да е обречен още преди да сте започнали.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Първото което трябва да знаете, е че не всички компютърни части са съвместими една с друга. Най-очевидният пример е този за отношението дънна платка – процесор. Например второто и третото поколения Intel Sandy Bridge и Ivy Bridge чипове изискват дънна платка предлагаща LGA 1155 сокет, четвъртото и пето поколение чипове използват LGA 1150, шестото поколение вече е на LGA 1151, а насочените за ентусиасти Extreme Edition процесори изискват скъпи 2011 и 2011-v3 дъна.

И така, можете сами да попрочетете по тези въпроси или да използвате готово решение като - PCPartPicker.com. Този полезен сайт включва на практика всички предлагани към момента компютърни компоненти и ще помогне в планирането и избора, а и предпазва от вземането на несъвместими компоненти. Освен това можете да сравнявате и цените, макар и, естествено, не за пазара у нас.

Един от компонентите, от които не си струва да пестите, е захранването, понеже няма да е приятно да сглобите компютъра си и да се окаже, че нямате достатъчно мощност, за да работи нормално. За изчисляване на необходимата мощност, която ще ви трябва за подбраните компоненти можете да използвате калукулатора на Cooler Master. Благодарение на него ще видите колко ще потребява машината ви. Ако купувате видеокарта, която има нужда от допълнително захранване чрез 6- или 8-pin конектори, проверете дали захранването има достатъчно такива.

Сред честите грешки е и забравянето на така наречените дреболии. Предварително трябва да си купите необходимите допълнителни кабели, които биха ви били необходими. Тук влизат например SATA кабели за свързване на дисковете към дъното (все пак проверете какво влиза в комплекта на дъното, което сте избрали, доста често вътре има и кабели), термална паста (ако ще разчитате на различен от предлагания с процесора охладител), оптично устройство и т.н.

Друга важна стъпка е да сте сигурни, че избраните компоненти ще се поберат в компютърната кутия, която сте харесали. Охладителите за процесори и по-мощните видеокарти изискват повече пространство и някои кутии може да се окажат неподходящи.


Преди да започнете със сглобяването

При разопаковане и изваждане на компонентите следете за всички винтчета и кабелчета. Сглобяването на компютъра включва много малки винтове и др., които не са от един тип. Много е важно да сте организирани.

Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка

По-голямата част от процеса на сглобяване ще е лесен и логичен, особено ако четете ръководствата към компонентите. Инструкциите за монтаж са задължителни при условие, че все пак става дума за скъпи компоненти, дори да имате някакъв опит в сферата. Всеки пропуск, изглеждащ на пръв поглед незначителен, може да доведе до цялостно разглобяване на компютъра и започване на всичко от начало.

Продължава на следващата страница


Подготовка на дънната платка

И след като сте се сдобили с желаните компоненти, е време да се захванем с работата. Преди монтажа на първия компонент в кутията, а именно дънната платка трябва да поставите включения в комплекта с нея I/O защитен панел на съответното място в кутията. Ако забравите да го направите преди монтажа, трябва отново да махнете дъното, което си е голямо главоболие.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Що се отнася до основните компоненти, централният процесор (CPU) е сърцето на компютъра ви и съответно е желателно да го поставите в началото. Това става сравнително лесно като внимателно проверите дали цокълът и самият процесор са чисти преди да го поставите. При поставяне на процесора трябва да следите и да е ориентиран правилно така, че да пасне в сокета. Много е важно да внимавате при монтажа на процесора и да не бързате.

След като се справите с това идва мястото на охладителя. Тук обаче имайте предвид, че ако не използвате предоставения с процесора охладител, а отделно закупен, е добре преди това да поставите RAM модулите. Това е наложително при положение, че охладителят е голям и може да нямате достъп до RAM слотовете.

Важно е да знаете също, че RAM модулите от висок клас често идват с охлаждащи радиатори, които са по-високи и има възможност те да опират в CPU охладителя, което трябва да бъде избегнато. В този случай изберете RAM с нисък профил.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Най-често срещаната грешка при монтаж на RAM е пропускането да изчетете ръководството на дъното в тази му част. Дали поддържа дву-, четири- или три-канална памет конфигурация? Поставянето на модулите по обозначения от производителя начин е от особено голямо значение. Ако не проучите достатъчно добре информацията, можете да ползвате едно-канална памет, което ще намали производителността.

След като инсталирате и RAM паметта, идва ред на CPU охладителя.

Тук имате няколко евентуални препъни камъка. Радиаторът на кулъра се поставя върху самия процесор, така че да извлича топлината от него, а между тях трябва да поставите термална паста, която улеснява и подсилва този процес. Някои от охладителите, включително тези идващи в комплект с процесорите, имат предварително нанесена термопаста. При други обаче се налага вие да закупите и поставите пастата.

Използването на прекалено много или пък прекалено малко паста може да се окаже проблем. Сложете количество с големината на грахово зърно в центъра на процесора за най-добър резултат. Не забравяйте да проверите (и премахнете) наличието на пластмасов предпазител, залепен за основата на охладителя.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Използването на различен от стоковия охладител идва и с нуждата да разположите вентилаторите в правилната позиция, така че да духат в посока на изходящия от кутията въздушен поток. Това се прави с цел температурата в кутията да не е прекалено висока, което би довело до ниска производителност или дори повреда на компоненти.


Сглобяването

След като сте приключили с предходните стъпки и I/O панелът е на мястото си, можем да пристъпим към монтажа на дъното в кутията.

Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка

Към избраната от вас кутия са включени винтове подложки, които имат за цел да държат долната част на дъното отделена от самата кутия. Ако забравите да ги поставите и включите захранването, има голяма вероятност да изгорите компонентите си. Поставете и завийте необходимите подложки, без да ги затягате прекалено силно, понеже можете да нараните резбата им. Поставените подложки, трябва да съвпадат с отворите за винтове разположени на дъното.

Освен ако не използвате ултра малка кутия, поставете захранването преди дъното, тъй като после може да нямате достатъчно пространство за маневри. Оттук нататък нещата са още по-прости.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Голяма част от дънните платки разполагат с повече от един PCI Express x16 но не всички са еднакви. Два слота на показаната Intel платка изглеждат подобно, но единият е с пълна 16-пистова електрическа връзка, а другият е само с 8 писти.

Тук една от възможните грешки е монтирането на видеокартата в грешния PCI Express слот. По правило винаги поставяйте видеокартата в слота, който е най-близък до процесора, за да постигнете възможно най-висока производителност. За всеки случай е добре да проверите в инструкциите към дъното преди да монтирате картата, особено ако използвате повече от една.

Друга често срещана грешка е пропускането на окабеляването. Добре подредената кутия не само изглежда приятно, но и способства за по-добрия въздушен поток – важен аспект за охлаждане на системата. Помислете предварително как ще организирате SATA кабелите, захранващите и други връзки. Използвайте свински опашки или още по-добре, изберете компютърна кутия предлагаща управление на кабелите.

И може би на последно място сред грешките, които можете да направите, а именно забравянето на някой кабел, се случва на всеки. Дори един малък пропуск може да доведе до невъзможността компютъра да стартира. Отделете особено внимание на кабелите идващи от предния панел на кутията, прегледайте инструкциите към дъното, за да се справите с правилното им поставяне.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

След като сте монтирали всички компоненти, огледайте внимателно кутията и вижте дали всичко е на мястото си и е свързано по необходимия начин. И не забравяйте да свържете кабелите от захранването към дъното, видеокартата, дисковете и оптичното устройство.


Допълнителна информация


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Следвайки посочените дотук насоки, ще се предпазите от най-често допусканите грешки в процеса на подготовка и сглобяване на компютърна система. А ние продължаваме, като отделяме внимание на монтажа на всеки от важните РС компоненти.  Да се захващаме за работа!

Продължава на следващата страница


Как да монтирате (или замените) вентилатор в кутията

Компонентите в стандартните компютри излъчват доста топлина и изискват активно охлаждане, за да работят нормално.

Системните интегратори разчитат основно на радиатори и вентилатори за справяне с топлината в компютъра. Ако подновявате старата си конфигурация, изграждате нова или пък компютърът ви просто прегрява, можете да монтирате допълнителни вентилатори, за да се справите с положението.

Ето как да определите кога е необходимо да замените сами даден вентилатор.


Разпознаване на проблемни вентилатори

Доста често при проблем вентилаторите започват да издават странни стържещи звуци или вибрации, когато са към края на живота си. Понякога те просто спират без каквито и да било предупреждения.

Най-добре е да отворите кутията и в работещо положение да прегледате визуално вентилаторите. Може да използвате и фенерче, ако нямате добра осветеност, но все пак внимавайте да не докосвате нищо.

В стандарта кутия, с изключение на най-малките пасивно охлаждани кутии, би трябвало да видите поне няколко вентилатора: вкарващ въздух в кутията, изкарващ, вентилатор за охладителя на процесора и вентилатор на захранването.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Вентилаторите към процесора и захранването са монтирани към съответните компоненти, а тези на кутията могат да са разположени на различни места. Най-често вкарващите въздух вентилатори са разположени ниско и отпред на кутията, а тези за изкарване на въздуха обикновено са отзад или отгоре.

Ако някой от вентилаторите е спрял първо проверете дали е свързан към източника на захранване (дъно или захранващия блок). Ако е свързан, но все пак не се върти ще е необходимо да го замените.


Какво е необходимо да знаете преди да монтирате вентилатор?

Болшинството съвременни компютри имат на разположение неизползвани позиции за монтаж на вентилатори. При това положение дори всички вентилатори в системата ви да работят ще можете да качите и допълнителни.

В случай, че всички системни вентилатори са изправни, но компютърът ви прегрява, може да ви се наложи да добавите допълнителни вентилатори. Ако кутията не може да поеме повече можете да смените старите с по-добри или да преминете към решения за течно охлаждане.

При смяна на вентилатор намерете такъв със същия размер и конектор.


Как да изберем подходящ вентилатор?

Охлаждащите вентилатори са налични в широка гама от размери, форми и цветове – от малки такива за чипове до големите използвани в по-мощните захранвания.

Най-често използваните са в диапазона 70 мм до 140 мм, но има и такива с диаметър 230 мм, които добиват популярност при големите кутии. Към момента най-широко разпространени са вентилаторите с диаметър 120 мм.

Сред останалите параметри, за които трябва да избирате, са висок въздушен поток (измерва се в кубични футове за минута - CFM) и нисък шум (измерва се в децибели - dBA). Тази информация можете да намерите в характеристиките на различните модели.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

По-големите вентилатори обикновено се въртят с по-ниски обороти, но все пак дават достатъчно въздух и са по-тихи. Голяма част от производителите предлагат и модели с LED светлини.


Поддържане на позитивно налягане

При добавяне на вентилатори е необходимо да поддържате позитивно налягане в кутията, което предпазва от натрупването на прах в някои участъци. За тази цел трябва да имате по-висока комбинирана стойност CFM на вкарващите вентилатори спрямо изкарващите.

Бележка: повечето вентилатори имат малки стрелки на рамките си обозначаващи посоката на въздушния поток. При монтаж стрелката трябва да сочи към вътрешността на кутията за вкарване или навън за изкарване на въздуха.


Захранващи конектори

Повечето охлаждащи вентилатори се свързват към компютъра чрез даден вид стандартен конектор. Съвременните системи използват 3-pin или 4-pin конектори към дъното, но има и стандартни MOLEX 4-pin периферни конектори.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Аналоговият 3-pin и MOLEX конектори дават директно захранване на вентилатора и той се върти със статични обороти. 4-pin връзките са цифрово контролирани и системата може динамично да определя скоростта на въртене.

Много дъна, а и контролери за вентилатори, предлагат набор от 3-pin и/или 4-pin връзки, които са разположени на различни позиции.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld


Монтаж на нов вентилатор

Бележка: преди да монтирате какъвто и да е компонент в компютъра си, проверете дали той е изключен.

За да свалите стария си вентилатор, ще имате нужда от стандартна отвертка с Phillips накрайник.

Ако заменяте вентилатор, свалете стария отвивайки винтовете и откачайки захранващия конектор. Можете да използвате винтовете за монтаж на новия си вентилатор ако той няма такива в комплекта.

За да монтирате вентилатора го придържайте към мястото, така че дупките за винтовете да са разположени върху съответните в кутията. Докато държите вентилатора на мястото с едната си ръка, използвайте другата за завинтване.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Ако вентилаторът е прикачен с втулки или щипки, огледайте ги добре преди демонтаж, за да не ги счупите при използване на повече сила.

След прикрепяне на новия вентилатор трябва и да свържете захранващия му конектор към съответния извод на дъното или захранващ кабел. 3-pin вентилаторите могат да бъдат вързани и към  4-pin извод на дъното, но няма да можете да контролирате скоростта им.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Закупуването на контролер за вентилатори ви дава на разположение допълнителни конектори за свързване. Като алтернатива можете да използвате 3-pin/4-pin към MOLEX адаптери за свързване на вентилатори директно към захранването.


Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

© PCWorld България, pcworld

Последна бележка: управлявайте кабелите на вентилаторите си по подходящ начин, така че да не пречат на перките. Понякога свободно оставени кабели могат да спрат вентилатора и да причинят други вреди.


Следва продължение!

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.