Външната графика с AMD XConnect – не универсална и не за всеки

За съжаление, надеждите, че AMD работи над обща стандартизация за решенията за включване на външни графични карти към лаптопите се оказаха неоправдани – компанията просто е разработила своя технология, която при това използва не най-популярния и широко разпространен интерфейс Thunderbolt 3. Освен това решението работи само с Windows 10.

Преди по-малко от седмица в Мрежата се понесе слух, че AMD разработва единен стандарт за включването на външни видеокарти към компютри и ноутбуци. И това беше обнадеждаващо, защото досегашните решения от този тип често използват несъвместими един с друг конектор и софтуер, а с подкрепата евентуално и на другия голям графичен производител NVIDIA, един такъв стандарт може би наистина щеше да свърши работа на хората, които искат лесен начин за увеличаване на графичната производителност на лаптопите.

Нещата обаче се оказаха малко по-различни от споделените заедно с първоначалните слухове надежди. От една страна, инициативата на AMD наистина съществува и се разработва в сътрудничество не с кой да е, а с архиконкурента Intel. От вчера тя вече си има и официално оповестено наименование XConnect , както и съответното материално превъплъщение под формата на хардуер и софтуер. От друга страна, въпросната технология се оказва просто поредната фирмена разработка на базата на не най-популярния и широко разпространен интерфейс Thunderbolt 3.От компанията я оповестяват по следния начин: “Технологията AMD XConnect  прави по-лесно от всякога свързването и използването на мощна външна графична карта Radeon със съвместим ноутбук или 2-в-1 таблет/ноутбук, използващи Thunderbolt 3.Технологията AMD XConnect  е нова функция в драйвера Radeon Software Crimson Edition 16.2.2”

Т.е., за да се възползвате от новата технология Xconnect задължително ще ви търябват поне три неща: 1) мощна външна графична карта Radeon, 2) съвместим ноутбук или 2-в-1 таблет/ноутбук, използващи Thunderbolt 3 и 3) актуален драйвер Radeon Software Crimson Edition 16.2.2.


Външната графика с AMD XConnect  – не универсална и не за всеки

© PCWorld България, pcworld

Иначе ако разполагате с нужните компоненти, вече спокойно можете да изпробвате въпросната технология в действие, а демонстрацията беше направена с “геймърския ултрабук” Razеr Blade Stealth и док станцията Razer Core, която поддържа неголям списък от съвместими видеокарти, включващ моделите AMD Radeon R9 Fury, R9 Nano, R9 300, R9 290X, Radeon R9 290 и Radeon R9 285.

Ето и кратко видео описание на новата технология направо “от кухнята”:

Така “на хартия” и на видео всичко уж изглежда ОК, но вече има и аналитици и потребители, които смятат, че решението AMD XConnect е също толкова обречено, колкото и предишните опити за подобни "стандарти" като AXIOM, XGP и DockPort. Според тях причината е не само във факта, че новото решение работи с интерфейса Thunderbolt 3, който  все още не се среща във всеки лаптоп (да не говорим за не дотам новите настолни РС-та), но и в това, че XConnect изисква операционна система Windows 10 (при това билд 10586 или по-нов), а също BIOS поддръжка за включване на външна графика, както и наличие на Thunderbolt NMV v.16 модул в BIOS-а. А това са доста условия за “универсално” решение.

С други думи, трудно можем да се съгласим с изявлението на AMD, че XConnect “революционизира външните GPU за ноутбуци”, идващо с официалното прес съобщение на компанията. В случая революцията е доста съмнителна, а за отворена стандартизация и дума не може да става.

Но пък в края на краищата решението може да се окаже и успешно – все пак не всеки ден се вижда AMD и Intel да си стискат ръцете. Освен това рано или късно Windows 10 ще превземе всички Windows-базирани системи, а Thunderbolt 3 може да стане и популярен интерфейс. Бъдещето ще покаже…

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.