AMD иска да стандартизира външните видеокарти

В компанията смятат, че увеличаването на производителността на мобилните компютри посредством външни видеокарти скоро ще стане популярна идея, затова вече работят над разработката на единен стандарт за включването им.

Увеличаването на графичната производителност на компютрите чрез външна видеокарта не е нова идея, но до този момент нейните реализации са по-скоро екзотика. В AMD обаче смятат, че тази идея скоро може да стане истински популярна – най-вече сред потребителите, които търсят начин за увеличаване на мощността на своите ултратънки лаптопи, например, за да поиграят вечер, след като цял ден са работили с тях.

Именно поради тази причина, в компанията вече работят над разработката на единен стандарт за включването им към компютрите, дефинирайки спецификации за конектори, драйвери, plug’n’play поддръжка и т.н., твърдят авторитетни онлайн източници.

Очевидно в AMD  смятат за неподходящ интерфейса Thunderbolt 3, който някои производители вече използват за подобни конфигурации – било то заради относително ограничената пропускателна способност на тази интерфейс (40 Gb/s), било заради големия размер на външните графични блокове с него.

Всъщност напълно е възможно AMD да специфицира значително по-компактни блокове за външни видеокарти с неголеми захранващи блокове, особено ако взема предвид тенденцията за бързо увеличаване на производителността на новите графични ускорители и непрекъснатото- намаляване на тяхното енергопотребление.

Така или иначе, не след дълго ще разберем какво имат предвид в AMD, тъй като от компанията обещават да разкрият повече подробности за нея съвсем скоро – вероятно още на конференцията за гейм разработчици  GDC 2016, която тази година ще протече между 14 и 18 март.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.