Нова флаш памет от Samsung обещава по-вместими и по-бързи телефони

Samsung представи първата в индустрията флаш памет с капацитет 256GB, която е подходяща за употреба в мобилни устройства. Според компанията, нейният нов UFS чип може да осигури едновременно ултра висока скорост, голям капацитет и компактен размер на чиповете при смартфоните от висок клас.

До неотдавна идеята за ползване на телефони с терабайтов капацитет на вътрешното пространство за съхранение звучеше по-скоро като фантастика, но сега тя e все по-близо до реалността благодарение на нови чипове флаш памет от Samsung Electronics – от компанията съобщават, че са започнали масово производство на “първата в индустрията флаш памет с капацитет 256GB”. Според официалната информация, тя е базирана на стандарта Universal Flash Storage (UFS) 2.0 и е предназначена най-вече за следващото поколение мобилни устройства, но производителят вероятно ще интегрира тази си разработка и в нови SSD изделия с голям капацитет.

Според компанията, новият UFS чип може да осигури едновременно ултра висока скорост, голям капацитет и компактен размер на чиповете при смартфоните от висок клас. Той е базиран на вертикалната NAND (V-NAND)технология на компанията и използва специално създаден високопроизводителен контролер. По данните на Samsung, UFS паметта може да обработи до 45 000 (при четене) и до 40 000 (при писане) входно изходни операции в секунда (IOPS) при произволен (случаен) достъп.Това е повече от два пъти по-бързо спрямо 19 000 и 14 000 IOPS при предходното поколение UFS памет.

При последователен достъп на четене 256GB UFS се възползва от два канала за трансфер на данни и може да се справи с трансфер със скорост до 850MB/s, което е почти два пъти повече, в сравнение с традиционните SSD дискове, базирани на SATA интерфейс и предназначени за настолни компютри. По отношение на последователния достъп за писане, моделът предлага максимална скорост от 260 MB/s, което е около три пъти по-бързо спрямо високопроизводителните външни microSD карти.


Нова флаш памет от Samsung обещава по-вместими и по-бързи телефони

© PCWorld България, pcworld

Тези характеристики позволяват на новия 256GB UFS чип да поддържа видео в ултрависока резолюция (UHD) и работа с няколко приложения едновременно, при това на мобилни устройства с големи дисплеи. Пример за подобна употреба е едновременното гледане на филм в 4K резолюция и търсенето на файлове или свалянето на видео клипове. Капацитетът от 256GB позволява и съхранението на изключително голям обем от данни на мобилно устройство. Например един 256GB UFS чип може да побере около 47 филма във HD резолюция, което позволява много по-голяма гъвкавост при преносимата потребителска електроника.

Освен това, новият UFS чип е изключително компактен и на размер е по-малък от външните microSD карти памет, а това ще даде и значително по-голяма свобода на дизайнерите на смартфони. Разбира се, употребата на въпросния чип е съвсем оправдана и в SSD сегмента, където сигурно също ще намери приложение.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.