Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

Самоуправляеми и електрически автомобили, нови Wi-Fi стандарти, нестандартни решения за “умния дом”, още по-тънки и леки лаптопи и масово разпространение на USB Type-C интерфейса формираха основното от концептуалните и комерсиалните изделия на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES 2016.

Първото за годината голямо технологично изложение формално приключи, така че вече имаме възможност и сами да се ориентираме в тенденциите, които ще доминират в разработките на производителите от сегмента на т.нар. потребителска електроника. А организаторите на тазгодишното издание на Consumer Electronic Show (CES) успяха да поддържат добър баланс между реални продукти и концептуални разработки, благодарение на което CES 2016 се очерта не само като практично-информативно, но и като доста футуристично събитие. С други думи, можем да хвърлим поглед и отвъд тази година, така че да видим какво ни очаква и в малко по-далечно бъдеще.

Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

По-долу ще прегледаме основните области, които направиха впечатление на редакторите ни след приключването на шоуто в Лас Вегас тази година.


Самоуправляеми и електрически автомобили

Като за изложение за потребителска електроника на очи се набива факта, че през последните 2-3 години на CES доста се говори за коли. Не че в това има нещо странно. Още преди години представителите на автомобилната индустрия си дадоха сметка, че все по-бързите процесори, чувствителни датчици и големи сензорни екрани, могат да свършат добра работа и в колите. Междувременно успехите на компанията Tesla подтикнаха и останалите производители да погледнат внимателно към електромобилите и да започната да разработват собствени модели за комерсиална употреба или поне прототипи. Всъщност именно това отличи, и тазгодишното издание на CES, на което концепциите най-после започнаха да се превръщат в готови за масова употреба изделия.

Тази година една от големите новини в тази област всъщност дойде от NVIDIA – в лицето на “суперкомпютъра” Drive PX2, който би трябвало да направи самоуправляемите автомобили още по-умни. Според официалната информация това устройство на компанията ще може да осигури на колите обща изчислителна производителност на ниво 8 TFLOPS, така че на негова основа ще могат да се създават автомобилни компютри, способни да се самообучават и да разбират по-добре поведението на другите участници в движението.

В същата посока работи и Microsoft, но за разлика от NVIDIA, която възнамерява да осигури цялата нужна за самоуправлението изчислителна мощност, редмънтският разработчик възприема съвсем друг подход. Новата система на компанията, наречена CHAD (connected highly automated driving), събира данни от смартфоните и свързани “умни” светофари. Така колите ще могат да получават повече информация за околните обекти, отколкото могат да му предоставят датчиците и камерите, смятат в Microsoft.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Не липсваха, разбира се, и гръмки премиери на електромобили. Един от гвоздеите в програмата на CES 2016 например стана прототипният “електрокар” на компанията Faraday Future, наречен FFZERO1. Точно този модел не е конкуренция на Tesla Model S, но самата компания Faraday Future, в която работят много бивши служители на Tesla Motors, няма нищо против да попритисне фирмата на Илон Мъск. И ако прототипът FFZERO1 е разработен изключително за привличане на внимание и демонстрация на възможностите на Faraday Future, то платформата на тази кола със сигурност ще стане основа и за бъдещите модели на тази компания.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Доста интересна изява на шоуто във Вегас имаше и компанията Volkswagen, която по всевъзможни начини се опитва да възстанови реномето си след оглушителния дизелов скандал. За CES 2016 концернът избра да се представи с концептуалния електрически микробус Budd-e, който самата компания позиционира като съвременна интерпетация на култовия Microbus от 60-те години на миналия век. А Volkswagen Budd-e съвсем не звуи зле като масов електромобил, при положение, че зарядът на батериите му е достатъчен за изминаването на 533 км, а за зареждането им до капацитет от 80% са необходими само 30 минути. За съжаление, компанията не споменава нищо за евентуално масово производство на Budd-e.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

По-конкретна относно плановете си за производство на електромобили беше компанията General Motors. На изложението във вегас нейни представители разкриха, че продажбите на фирмения масов електромобил Chevy Bolt , който минава над 320 км. с едно зареждане, ще започнат през 2017 г., а цената на колата ще е около $30 хиляди.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

С други думи, анонсираните на CES 2016 прототипни електромобили и нови технологии за автономно управление едва ли ще се появят на пазарите през 2016 г.. По всичко личи, че през тази година компаниите ще се фокусират върху доработките на своите решения, а комерсиалните електромобили и самоуправляеми модели изглежда ще видим през 2017-а. Тогава би трябвало да започнат продажбите на поне две такива коли –гореспоменатата Chevy Bolt и Tesla Model 3.


Умният дом

Устройствата за умния дом, всяко от които отговаря за изпълнение на определена функция, постепенно започват да се трансформират в единна система, какъвто всъщност е и първончалания замисъл на тази концепция. Наистина, този процес все още е в начален етап на развитие, но прогресът в областта вече е видим с просто око. Най-малкото, както показа CES 2016, през тази година пред развитието на устройствата и системите за умни домове ще има повече възможности.

Множество такива идват от страна на организацията Wi-Fi Alliance, която по време на изложението представи новия безжичен стандарт Wi-Fi 802.11ah (HaLow). Освен че ще осъществява връзка на не изискващия лицензиране частен диапазон от 900 MHz, той ще осигури двойно по-голям радиус на действие и ще намали енергоконсумацията на предавателите и приемниците – условие, което е ключово за работата на устройствата за умния дом.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Колкото до това как евентуално ще изглежда центъра на въпросния умен дом, компаниите имат различни идеи. Samsung например смята да даде тази роля на своите нови SUHD телевизори.това важи най-вече за устройствата, влизащи в рамките на системата SmartThings, която Samsung придоби през 2014 г.  С тези телевизори и с помощта на специалния USB-адаптер SmartThings Extend ще могат да се управляват всички системи на умния дом.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Подобни функции е предвидила и компанията TP-LINK за едно от своите устройства – рутерът с обозначение SR20, оборудван с 4,3-инчов сензорен дисплей и способен да работи като хъб за за Интернет на нещата Internet of Things (IoT) , съвместима с технологиите ZigBee и Z-Wave. Според създателите си, рутерът SR20  е съвместим с широка гама от свързани устройства на други производители и осигурява скорости на ниво AC1900, като гарантира централизиран контрол на устройствата в нашия „умен“ дом.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Представата на LG Electronics за “сърцето” на smart домовете пък има формата на цилиндър с метално покритие и леко наклонена горна плоскост, на която е разположен и 3,5-инчов цветен LCD дисплей. Всъщност по-точно е да се каже, че LG SmartThinQ Hub (както се нарича това чудо на техниката) е предназначено да служи като мозък, очи, уши и уста за умния дом. Защото то не само служи като свързващо звено между умните телевизори и другите интелигентни устройства у дома, но освен това може да уведомява за различни събития, да обслужва системата за домашна автоматизация посредством информацията от домашни сензори, както и да доставя съдържание от потокови музикални услуги, благодарение на вграден високоговорител.

LG SmartThinQ Hub

Става ясно, че през 2016-а свързаните домашни устройства и джаджите за IoT концепцията ще продължат да се развиват усилено, въпреки че все още им липсва единен общоприет стандарт. Може би поради тази причина, както и заради все още високите цени на “умната” битова техника, през тази година системите за умен дом ще сигурно  си останат относително нишови решения.

Продължава на следващата страница


Все по-тънки и по-леки ноутбуци

На CES 2016 се прояви още една интересна, макар и малко неочаквана тенденция, след като няколко производители едновременно представиха лаптопи с тегло под 1 кг. Въпреки, че в тази категория по принцип царуват таблетите, изглежда през 2016-а ще видим конкуренция и от страна на ноутбук техниката.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Във всеки случай, такива намерения изглежда има компанията Samsung, която на CES 2016 демонстрира цяла серия тънки и леки лаптопи от линията Notebook 9 Series. Към момента тя включва два модела с ралзични хардуерни конфигурации и 13 / 15-инчови екрани. При това 15-инчовият модел е с дебелина 15,24 мм и тегло 1,27 кг, докато при 13-инчовия същите мерки са 12,7 и едва 860 грама.

На изложението във Вегас интересен лаптоп от тази категория показа и компанията Lenovo, която представи дебелия 12,8 мм. модел YOGA 900S, който тежи 999 гр. В този лек комрпус производителят осигурява качествен IPS-дисплей с резолюция 2560×1440 точки, процесор Intel Core m7 с пасивно охлаждане, 8 GB оперативна памет и SSD с капацитет 512 GB.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Още по-впечатляващо е ноутбук предложението на компанията LG в лицето на 15-инчовия модел Gram 15, който тежи само 980 грама. В същото време функционално той на практика не се отличава от по-тежките модели – производителят предлага конфигурация с Full HD IPS-дисплей и процесори Core i5 или i7.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Това, разбира се, може само да ни радва. Защото макар дебелината на лаптопа да не е сред най-важните характеристики, теглото определено е сред тях. Затова и очакваме тенденцията към олекотяване на лаптопите да бъде приета много добре от потребителите, което пък ще бъде още по-голям стимул за производителите да продължават в същия дух.


USB Type-C интерфейсът става масов

Тази година изглежда ще отбележи ключов етап в разпространението на новия интерфейс USB Type-C, който, в зависимост от конфигурацията, може да служи за включване на джаджите към зарядни устройства или за свързване на външни дискове и монитори към компютъра. На тазгодишното издание на CES дебютираха и множество нови периферни устройства с поддръжка на USB Type-C. Сред тях споменаване заслужават поне няколко: компактният външен SSD носител Samsung T3 с USB 3.1 поддръжка, USB Type-C конектор с  капацитет от цели 2 ТВ, нови монитори на Acer с USB Type-C портове и портативен монитор от ASUS със същия интерфейс.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

А потокът от подобни изделия със сигурност ще продължи и занапред, защото универсалността на USB Type-C ще позволи на новия стандарт бързо да бъде възприет в голям брой нови устройства. В края на краищата, самата идея да си зареждащ лаптопа от монитора, докато в същото време възпроизвеждаш картина на него, не звучи никак зле, нали?.


Първи стъпки на стандарта Wi-Fi 802.11ad

Безжичният стандарт Wi-Fi 802.11ad беше приет съвсем наскоро, но ето че вече може да се похвали и с първо устройство, което го използват. Официално това е рутерът Talon AD7200 Multi-band Wi-Fi Router на TP-LINK, който обещава до 2,5 пъти по-високи скорости на беажичен трансфер в сравнение с маршрутизаторите, базирани на N стандарта – до 4,6 Gb/s.


Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

© PCWorld България, pcworld

Наистина, през тази година едва ли ще видим още много такива устройства, които поддържат Wi-Fi 802.11ad, но със сигурност ще има и други рутери от флагмански клас, които ще могат да се похвалят с тази характеристика.

Равносметката

В крайна сметка, след приключването на CES 2016 у нас остава проятното впечатление, че тазгодишното изложение за потребителска електроника беше по-интересно и от миналогодишното, което също беше доста силно. Ако пък трябва да изтъкнем някакъв кардинален извод от показаното на шоуто, както и от споменатото по- горе, то той би звучал по-скоро като прогноза: с голяма доза достоверност може да се предполага, че новите технологии, показани на CES 2016 ще създадат отлична основа за интересни готови решения, които ще видим още на CES 2017. Вече нямаме търпение … а вие?

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.