AMD свали драстично цената на Radeon R9 Nano

След последните промени в ценовата политика на AMD графичният ускорител Radeon R9 Nano поевтинява с почти 25% - с цели $150. Така вместо компактната видеокарта за високопроизводителни Mini ITX системи ще струва $499, вместо досегашните $649.

За ентусиастите винаги е добра новина, когато цените на РС компонентите намаляват. А днес особен повод за радост имат почитателите на компактните компютри и по-специално онези, които искат да осигурят високопроизводителна графика за тях. Какъв е той? От AMD съобщават за съществено намаляване на цената на графичния ускорител Radeon R9 Nano, който поевтинява с почти 25%, т.е. с цели $150.

Казано по-точно, днес, 12 януари 2016 г., AMD съобщава за промяна в крайно-потребителската цена на AMD Radeon R9 Nano от $649 на $499 (в САЩ).

Тук е мястото да припомним, че когато през септември 2015-а AMD пусна видеокартата Radeon R9 Nano на пазара, тя беше приета с голям интерес, тъй като претенциите и за титлата на най-бързата и енергоефективна Mini ITX геймърска карта в света изглеждаха съвсем опрадвани. Тя се отличава с иновативен графичен процесор и графична памет с висока пропускателна способност (High-BandwidthMemory (HBM), гарантираща дори поддръжка на гейминг  в 4K резолюции. До този момент, на пазара не се беше появявало нищо подобно на тази карта, която и до днес си остава в свой собствен клас, осигурявайки плавен, близък до реалността 4K и VR гейминг в компютри с малък форм-фактор.

В основата на този ускорител е графичният чип Fiji, който разполага с 4096 потокови процесора, 256 текстурни блока и 64 модула за растеризация. Многослойната HBM памет е с обем 4 GB и с 4096-битова шина, като честотата на графичното ядро достига 1000 MHz, а тази на паметта - 500 MHz при ефективна скорост на пренос на данни за всяка линия от 1 Gbps.


AMD свали драстично цената на Radeon R9 Nano

© PCWorld България, pcworld

Radeon R9 Nano може да поддържа едновременно няколко дисплея, благодарение на наличието на 4 порта – един HDMI и три конектора DisplayPort. Системата за охлаждане е двуслотова с централно разположен вентилатор.

Картата е с върхово енергопотребление от 175W и 6-инчов форм-фактор, като мери сили с доста по-обемистите и жадни за ток ускорители на конкуренцията и превъзхожда останалите конкурентни Mini ITX предложения с до 30 % по-добра производителност (сравнението на AMD е с GTX 970 Mini ITX).

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.