Тих като привидение – такъв ще е модерният CPU охладител AMD Wraith

Новият, значително по-тих боксов охладител AMD Wraith ще се предлага както в комплект с някои високопроизводителни процесори на компанията, така и като самостоятелен продукт. Засега обаче от AMD не разкриват кога точно смятат да започнат да комплектоват процесорите си с CPU охладителя Wraith.

На изложението CES 2016 и AMD, и Intel имаха доволно обширно участие в различни сегменти, но поне при AMD основният акцент твърдо беше при мощните решенията за гейминг. Както е добре известно на всички, последните са доволно горещи, така че компанията трябваше да покаже и нещо ново в системите за охлаждане. Което и направи с представянето на Wraith – модерен процесорен охладител, който ще предлага със сегашните и бъдещите си настолни процесори от висок клас.

В момента AMD снабдява своите десктоп CPU чипове от серията FX с бокс-охладители AMD D3. Те са направени от алуминиий, имат 4 топлинни тръби и са снабдени със 70 мм вентилатор. Тези охладители са разуEтени за отвеждане на топлинна енергия с до 125 W мощност, но за съжаление това става за сметка на доста високо ниво на шум – до 51 dBa съгласно данните на AMD. За своите високопроизводителни хибридни процесори (APU), които разсейват до 95 W топлинна енергия, компанията предлага дори още по-прости охладители. Те са с малогабаритни радиатори, които се компенсират с високи обороти на вентилаторите, а това, естествено, води до немалък шум и при системите, базирани на AMD APU чипове от  A-серията. Разбира се, това положение е нежелателно, и точно затова компанията е разработила нова система за охлаждане на процесорите си, която има значително по-добри характеристики.


Тих като привидение – такъв ще е модерният CPU охладител AMD Wraith

© PCWorld България, pcworld

Това е охладителят AMD Wraith демонстриран за първи път пред широка публика по време на изложението CES 2016. Той също е предназначен за разсейване на топлинна енергия с до 125 W мощност, но вече значително по-тихо, благодарение на по-големия си радиатор и нов 80-милиметров вентилатор.

Според данните на AMD вентилаторът на охладителя Wraith е способен да осигури въздушен поток с обем 55,78 кубически фута в минута (cubic feet per minute, CFM), което е с 34% повече от неговия предшественик (41,6 CFM). Междувременно максималното ниво на шума при AMD Wraith не би трябвало да превишава 39 dBA, което значително по-тихо в сравнение с това на AMD D3, макар и все още по-шумно от модерните решения на специализираните в бранша компании като Noctua или Scythe, работещи при шумови нива от порядъка 20-32 dBA. Новият охладител на AMD обаче вече изглежда достатъчно ефективен за боксово решение, поне ако се съди от демо видеото, публикувано от компанията в YouTube.

За съжаление, от AMD засега не разкриват подробните спецификации за своя нов охладител Wraith. В превод думата означава призрак, привидение – явен намек за факта, че боксовите охладители на компанията вече са значително по-тихи от досега.

Според наличната информация, охладителят AMD Wraith ще се предлага както в комплект с някои високопроизводителни процесори на компанията, така и като самостоятелен продукт. Той ще е съвместим с всички цокли на AMD от последните поколение (включително FM2+ и AM3+), но не е ясно дали това важи и за новите AM4, които би трябвало да се появят през тази година.  Най-вероятно обаче Wraith ще може да се използва и с тях. Засега обаче от AMD не разкриват кога точно смятат да започнат да комплектоват процесорите си с новия охладител.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.