CES 2016: TP-LINK минава на следващо поколение 802.11ad Wi-Fi рутери

TP-LINK Talon AD7200 е първият многобандов рутер в света, базиран на най-мощната налична досега безжична технология, съответстваща на стандарта 802.11ad и, според компяниата. Осигурява скорости на безжичен трансфер до 4,6Gbps в честотните ленти от 60GHz.

Докато много хора сигурно очакват с интерес TP-LINK да пусне първите си смартфони, на CES 2016 компанията остана вярна на себе си и своето основно портфолио от мрежово оборудване, представяйки последния писък на модата и технологиите в сегмента на безжичните рутери.  На изложението за потребител-ска електроника производителят представи нова гама от “устройства за интелигентни домове”. Ето накратко какви са основните продукти от нея.

Може би най-интересният представител от шоуто на TP-LINK е моделът Talon AD7200 Multi-band Wi-Fi Router - първият многобандов рутер, базиран на най-мощната налична безжична технология- 802.11ad.  Според официалната информация моделът, който ще бъде наличен в търговската мрежа през първата половина на тази година, осигурява скорости до 4,6Gbps в  честотните ленти от 60GHz.

Разбира се, рутерът Talon AD7200 използва новата честотна лента на 60GHz, но поддържа също така и тези от 5GHz и 2.4GHz, предлагайки сумарни безжични скорости от до 7Gbps. Рутерът е съвместим и с по-стари протоколи като 802.11 a / b / g / n, а чрез комбиниране на решението MIMO 802.11ac, устройството осигурява и допълнително покритие. Според TP-LINK, с AD7200 Talon, потребителите могат да свалят безпроблемно 4K видеоклипове за четири минути и да прехвърлят стотици снимки към всяко устройство за около 5 секунди.


CES 2016: TP-LINK минава на следващо поколение 802.11ad Wi-Fi рутери

© PCWorld България, pcworld

Многолентовият Wi-Fi рутер TP-LINK Talon AD7200 работи с технологията MU-MIMO 11ac, чиято производителност е 2,5 пъти по-добра от 11ac  и гарантира поддържането на множество връзки позволяващи множество възможности за безпроблемен гейминг и стрийминг. Устройството разполага с осем антени с висока мощност, както и с усилватели за удължаване на безжичния сигнал към всички свързани устройства и смартфони. Динамичната beamforming  технология също увеличава производителността на антените, осигурявайки силен и надежден сигнал.

Друг интересен продукт, който компанията показва в Лас Вегас е „all-in-one” рутерът SR20 Smart Home Router. Той се отличава със сензорен екран и хъб функция за Интернет на нещата Internet of Things (IoT) , съвместима с технологиите ZigBee и Z-Wave.


CES 2016: TP-LINK минава на следващо поколение 802.11ad Wi-Fi рутери

© PCWorld България, pcworld

SR20  е съвместим с широка гама от свързани устройства на други производители и осигурява скорости на ниво AC1900, като гарантира централизиран контрол на устройствата във вашия „умен“ дом. Заедно с това, TP-LINK пуска пълна гама от автоматизирани устройства за сигурност, осветление и управление на енергията, съвместими с SR20. Гамата включва камери за дневно и нощно наблюдение, Wi-Fi крушки, smart plugs  и контакти с интелигентна система за мониторинг и управление на енергията.

С SR20, потребителите могат да използват своя смартфон, таблет или лесен за употреба сензорен екран на рутера, за да наблюдават и персонализират взаимодействията между техните устройства, като автоматичното включване на осветлението при влизане в дома или или настройка на термостатите при определена температура. Съвместимостта с технологиите ZigBee, Z-Wave и Wi-Fi функции, позволява работата с множество устройства, включително такива от други производители. Рутерът SR20 може и да изпраща известия с помощта на мобилното приложението Kasa, което  информира потребителите, ако светлините са оставени включени или открива наличие на дим или изтичане на вода.  

Други две бързи Wi-Fi решения представени от TP-LINK са трибандовият Gigabit рутер Archer C5400  (Archer C5400 Wireless Tri-Band Gigabit Router) и безжичният двубандов рутер Archer C3150 с MU-MIMO технология (Archer C3150 Wireless Dual-Band Gigabit Router with MU-MIMO).


CES 2016: TP-LINK минава на следващо поколение 802.11ad Wi-Fi рутери

© PCWorld България, pcworld

Според компанията, и двете устройства предлагат много добра производителност по време на дейности със засилено потребление на трафик, като мултиплейър игри или стрийминг на 4K видео съдържание. Archer C3150 ще се появи на пазара през първото тримесечие на 2016, а Archer C5400 през второто тримесечие на годината, гласи официалната информация.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.