Новата графична архитектура AMD Polaris: първи подробности и обещания

С първото публично представяне на новата си 14nm FinFET PC GPU архитектура по време на CES 2016 компанията AMD обещава повече от двойна производителност на ват спрямо предишните графични поколения. Пазарната поява на първите GPU от ново поколение се очакват към средата на годината.

Голямото шоу за потребителска електроника в Лас Вегас започна, а с началото му беше отприщен с пълна сила и първият сериозен поток от значими за хай-тек индустрията анонси и новости, които ще оказват влияние върху живота и забавленията ни през годината. А сред най-важните такива безспорно е първият публичен анонс на новата графична архитектура на AMD с кодово име Polaris.

В своята презентация в рамките на CES 2016 компанията постави ударение върху широка гама архитектурни подобрения, включително HDR (High Dynamic Range) поддръжка на монитори, и водеща в индустрията производителност на ват.

Архитектурните подобрения

А новата графична архитектура AMD Polaris, представляваща 4-то поколение Graphics Core Next (GCN) архитектура, на базата на която ще се създават GPU чипове, изпълнени по 14-нанометрова FinFET технология, на практика обновява всички ключови блокове на графичния процесор: изчислителните модули, командните процесори, системата за кеширане на данни, контролерите за паметта и системата за кодиране/декодиране на видео.


Новата графична архитектура  AMD Polaris: първи подробности и обещания

© PCWorld България, pcworld

Освен това, новите GPU чипове на AMD ще поддържат най-новите интерфейси за включване на монитори и телевизори - HDMI 2.0a и DisplayPort 1.3. По такъв начин Polaris чиповете ще са сред първите  GPU, които ще подържат и дисплеи с резолюция 8K (7680 × 4320).


Новата графична архитектура  AMD Polaris: първи подробности и обещания

© PCWorld България, pcworld

По думите на представителите на Radeon Technology Group, графичните процесори изградени по Polaris архитектурата и произведени по 14nm FinFET технология, ще дадат “забележителен поколенчески скок” в ефективното използване на енергията. Те ще осигурят скорост на кадрите подходяща за плавни изображения в игрите, в приложенията за мултимедия и виртуална реалност (VR), и ще са подходящи за вграждане в тънки и леки компютри с малък форм-фактор, обещават още от компанията.


Новата графична архитектура  AMD Polaris: първи подробности и обещания

© PCWorld България, pcworld

Ообобщено накратко, графичната архитектура AMD Polaris обещава да промени ситуацията за бързо, но не драстично подобрение в характеристиките и производителността на видеокартите през последните години. А Polaris ще промени това не само с увеличаване на гарфичната производителност в игрите, но също и с нова функционалност, както и с по-голяма гъвкавост по отношение на енергопотреблението. Или поне това ни обещават от компанията в лицето на главния архитект на RTG. Ето какво казва той за новата GPU архитектура:

Кога да очакваме новите графични карти Radeon?

От AMD очакват доставките на графични карти базирани на Polaris рхитектурата да започнат в средата на 2016 г., като според информацията от компанията, тя вече е започнала да разпраща инженерни образци на ОЕМ-производителите. А като се има предвид, че AMD пуска първо флагманските модели от новите си семейства, вероятно така ще се случи и този път.


Новата графична архитектура  AMD Polaris: първи подробности и обещания

© PCWorld България, pcworld

За готовността на AMD да предложи своите нови GPU решенията говорят и първите тестови резултати в сравнение с GeForce GTX 950, привеждани от компанията и служещи за доказателство за наличие на готови образци не само от най-мощния клас, но и от сравнително евтините нови GPU чипове.

Е, със сигурност потребителите, а и конкурентите на AMD, със сигурност чакат с нетърпение всички нови графични решения на компанията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.