Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

Графичното подразделение на AMD си е поставило амбициозни цели за следващата година, когато смята да се фокусира върху три главни направления в развитието на решенията за визуализация – поддръжката на технологията FreeSync, валидирането й за по-широк набор устройства и съвместимостта с HDR технологията.

Макар и със съвсем невръстна възраст на самостоятелните бизнес операции, компанията Radeon Technology Group вече стартира ударно своите операции като пусна мащабно драйверно обновление за видеокартите на AMD. Графичното подразделение на компанията обаче си е поставило доста по-амбициозни цели за следващата година, когато смята да се фокусира върху три главни направления в развитието на решенията за визуализация – поддръжката на технологията FreeSync, валидирането й за по-широк набор устройства и съвместимостта с HDR технологията.

Това стана ясно на 8 декември на 8 декември, по време на конференция на Radeon Technology Group за партньори и журналисти (събитието RTG Summit, което замества AMD Technology Summit), а ето и малко повече подробности за трите основни анонса на фирмата.

Еволюцията на AMD FreeSync

В началото на 2016 г. AMD ще представи поддръжка на FreeSync по HDMI интерфейс, с което ще осигури достъпен за всички гейминг с плавни изображения без накъсване и забавяне, обещават от RTG.  FreeSync по HDMI ще се поддържа на всички AMD APU и GPU чипове, които вече поддържат FreeSync през DisplayPort, а междувременно AMD работи със своите партньори като LG, Samsung и Acer за доставка на дисплеи съвместими с FreeSync по HDMI.


Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

© PCWorld България, pcworld

 


Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация, новото развитие на технологията ще осигури поне две съществени предимства от потребителска гледна точка: 1) Ценово по-достъпни монитори, 70% от които не разполагат с Display Port конектор и 2) Външни монитори за ноутбуци с HDMI порт, които да се свързват към FreeSync-ready Radeon графични решения. 

AMD също така представи първия ноутбук с валидиран AMD FreeSync панел - Lenovo Y700, който е достъпен (засега) само през BestBuy USA, на цени от $899 (крайно-клиентски цени за САЩ). Lenovo Y700 разполага с AMD FX-8800P “Carrizo” APU и Radeon R9 M380 графика, с възможност директно да работи с LCD дисплей с динамично опресняване в обхвата 40-60Hz.


Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

© PCWorld България, pcworld

AMD и партньори досега са обявили или започнали да доставят 40 модела монитори с интерфейси DisplayPort и HDMI, с което сериозно подкрепят новата технология за динамично опресняване на дисплеите AMD FreeSync.

HDR съвместимост

Според AMD, нараства търсенето на монитори с по-високо качество на картината, и в отговор на това се развива технологията HDR (High Dynamic Range), която поставя висока летва за общото качество на изображението. HDR панелите се отличават т с три ключови характеристики:

- Яркост 600-1200 cd/m2 , като индустрията си е поставила за цел постигането на 2000 cd/m2;

- Контраст със съотношение близко до чувствителността към контраст на човешкото око (SMPTE 2084);

 - Препоръката за качество Rec.2020 (ITU-R Recommendation BT.2020 за UHDTV) по отношение на цветовете, за възпроизвеждане на над 1 милиард цветове с 10-битова дълбочина на цвета.


Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

© PCWorld България, pcworld

HDR дисплеите могат да се проектират с превъзходната дълбочина на черния цвят на OLED, или с живата, ярка картина на LCD, като и двете технологии са подходящи за игри. Вече има и селекция от HDR-базирани телевизори, които ще бъдат на пазара през втората половина на 2016 г. Тези дисплеи ще предложат безпрецедентна точност, наситеност и яркост на цветовете и дълбовина на черното или, казано накратко, те ще бъдат много близо до изобразяване на реалния свят, подчертават от компанията.


Върху какво ще се фокусира Radeon Technology Group през 2016-а?

© PCWorld България, pcworld

Съществуващите Radeon R9 300 GPU също ще бъдат съвместими с HDR дисплеите през 2016 г. за игри, докато новите GPU от поколение 2016 г. ще разширят поддръжката си за игри и филми. RTG вече работи с водещите производители на игри, за да направи възможно извеждането на HDR изображение от игрите на 2016 г. А през следващата година потребителите могат да очакват още много новини по тази тема, обещават от графичното подразделение на AMD.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.