Двойна производителност за ват в следващото GPU поколение обещава AMD

Според наличната информация, внушително увеличение на производителността за ват консумирана енергия ще стане възможно благодарение на подобрения в архитектурата, а също и посредством използването на производствената технология FinFET.

Всяко следващо поколение чипове носи някакви подобрения в характеристиките и бързодействието (иначе защо бихме си го купували),и обикновено се смята, че подобренията си струват, ако са в рамките на поне 20-30%.  Всяко по-голямо число привлича сериозно внимание, а точно това направи наскоро и компанията AMD, чийто представители загатнаха за още по-съществено подобрени характеристики в нейното следващо поколение графични процесори. При това определението “съществено” дори е доста слабо – от AMD обещават двукратно увеличение на показателя “производителност за ват консумирана енергия” в сравнение с GPU чиповете Fiji на сегашното поколение фирмени видеокарти.

Според наличната информация, това внушително увеличение на въпросния показател ще стане възможно благодарение на подобрения в архитектурата, а също и посредством използването на производствената технология FinFET (обяснена накратко и във видеото по-долу).

Всъщност засега от AMD внимават да не споделят каквито и да било подробности относно следващото си GPU поколение, но някои обосновани предположения могат да с енаправят и на базата на общите за отрасъла данни. Например, че вероятно за изготвянето на следващото си поколение графични процесори AMD ще използва 16-нанометров теънологичен процес и модерната технология FinFET+.  От NVIDIA вече потвърдиха информацията за използването на този тип производство в техните решения, изготвяни от TSMC. Според последната компания, използването на 16-нанометров процес в съчетание с FinFET+ осигурява около 65% прираст на производителността при двойно по-голяма плътност на компонентите (или 70% по-ниска енергоконсумация) в сравнение с изделията, произвеждани по 28-нанометров процес. Ако пък сравнението е с 20-нанометровия технологичен процес, то прирастът на производителността достига до 40%, а намаляването на енергоконсумацията – до 60%.

Но така или иначе, няма да ни се налага да чакаме твърде дълго, за да разберем какво точно имат предвид в AMD – излизането на техните нови графични процесори от фамилията Arctic Islands трябва да се случи през 2016 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.