Нова бюджетна платка Arduino е първото устройство с Intel Curie модул

Появата на платформата Intel Curie в платките Arduino ще направи последните по-привлекателни за потребителите, тъй като ще внесе допълнително удобство за разгръщането на експериментални и образователни проекти с тях.

Хората, които следят редовно хардуерните новости, сигурно още си спомнят най-важното от изложението CES 2015 през януари, когато Intel представи своя модул Curie, предназначен за дребни джаджи от света на носимата електроника. Тогава обаче процесорният гигант не спомена нищо за това кот ще са първите продукти, базирани на въпросния модул. Е, сега вече знаем и това – по време на протичащото в момента изложение Maker Faire Rome в Рим, Intel обяви официално първия комерсиален продукт, чиято конфигурация ще влиза модулът Intel Curie – това ще е бюджетната платка за разработчици Arduino 101.

Наистина, платката Arduino 101 може би0 не е точно онова, което широката публика очакваше, но според гиганта, новите платки Arduino с платформата Curie могат лесно и успешно да станат част от значително по-големи проекти. Построена на базата на еднокристалната система Quark SE (първата SoC на Intel, проектирана специално за носими устройства), платформата Intel Curie включва Bluetooth LE, процесор, отговарящ за разпознаване на жестове, комбиниран датчик, включващ 6-осев акселерометър, жироскоп и др.


Нова бюджетна платка Arduino е първото устройство с Intel Curie модул

© PCWorld България, pcworld

Intel Curie е високо интегриран хардуерен модул, който е подходящ за създаване на умни, свързани устройства

Очаква се, че появата на Intel Curie в платките Arduino да направи последните по-привлекателни в очите на потребителите, тъй като ще внесе допълнително удобство за развиването на проекти с тях. Наличието на Bluetooth интерфейс например ще позволи различни Arduino-базирани устройства да се управляват посредством смартфони, а достъпът до данните от акселерометъра и жироскопа открива съвсем нови възможности пред разработчиците и образователните институции.


Нова бюджетна платка Arduino е първото устройство с Intel Curie модул

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация от Intel, новата платка Arduino 101 ще бъде включена в Creative Technologies in the Classroom (CTC) курс по физически компютърни технологии, въведен в над 300 училища. CTC е първият в света официален курс по физически компютърни технологии за основните и средни училища и осигурява на обучителите инструменти, които са им необходими, за да въвеждат своите ученици в основите на програмирането, електрониката и механиката. Intel възнамерява да предостави програмата CTC на училищата по целия свят през следващите години, за да подкрепя следващото поколение професионалисти, предприемачи и изобретатели в технологичната индустрия.

Продажбите на новата бюджетна платка за разработки и обучение Arduino 101 ще започнат през първото тримесечие на 2016 г. Цената й ще е  $30, а извън пределите на САЩ тя ще се предлага под името Genuino 101.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.