Икономичните хард дискове на Western Digital сменят цвета си

Green серията бюджетни HDD устройства на Western Digital Green се опразва, а актуалните хард дискове от този клас вече са в серията WD Blue, която се обзавежда със 7 нови модела с капацитети от 500 GB до 6 TB.

Цветовите обозначения в класификацията на хард дисковете на Western Digital през последните три години се оказа доста удобна за лесно идентифициране на предназначението им, но развитието на технологиите все пак налага промени и в нея. Поради тази причина в края на септември компанията оповести, че ще “поизпразни” своята “зелена” серия от бюджетни енергоикономични HDD модели, които ще бъдат заменени с по-актуални продукти, но вече влизащи в “синята” серия WD Blue. Е, тази реорганизация вече е факт, а според последния анонс на производителя факт са и новите модели от серията Blue с капацитети от 500 GB до 6 TB.

Всъщност компанията представя общо седем нови модела WD Blue, всички от които са снабдени с 64МВ кеш и SATA 3.0 интерфейси. Максималната скорост на информационен трансфер, заявена за топ модела е 175 МВ/s, а минималната е 147 МВ/s. Навсякъде в новите дискове скоростта на въртене на шпиндела е 5400 оборота в минута, което създава известно объркване, тъй като в линията WD Blue вече има съвсем октуален модел с обозначение WD10EZEX, капацитет 1 терабайт и скорост на въртене 7200 об./ мин. Разграничаването на прекръстените Green модели от титулярните “сини” обаче е лесно – техният моделен номер винаги завършва със символа Z.


Икономичните хард дискове на Western Digital сменят цвета си

© PCWorld България, pcworld

Всички дискове от серията WD Blue са предназначени за работа в температурния диапазон от 0 до 60 градуса Целзий и се предлагат с ограничена двугодишна гаранция. Без значение от капацитета всички модели от линията използват модерно форматиране от тип Advanced Format с 4KB размер на сектора. Не е много ясно как точно се е променила конструкцията на “зелените” хард дискове на марката с промяната на цвета им, но по принцип WD Green линията се смяташе от потребителите за не така надеждна като устройствата от серията Blue, и най-вече Black. В компанията обаче са уверени в качествата на своите нови хард дискове и ги предлага при същите условия, каквито по-рано важаха и за линията Blue.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.