HDD продажбите ще паднат през 2016-а, очаква се и спад на цените

През второто тримесечие на годината доставките на хард дискове отбелязват рекорден за последните 5 години минимум, а според аналитиците от UBS тенденцията продължава. Според тях усъвършенстването на технологиите и поевтиняването на SSD устройствата ще принуди HDD производителите да преразгледат и цените си.

Рекордно ниски нива отбелязват продажбите на магнитни хард дискове през първата половина на тази година – заради ниското търсене на персонални компютри и жестоката конкуренция от страна на все по-популярните, по-вместими и все по-достъпни твърдотелни устройства за съхранение (SSD). Царуващите в HDD сегмента корпорации Seagate Technology и Western Digital със сигурност се надяват на връщане на по-голямото търсене на тяхната продукция, но има и аналитици, които смятат, че ще се случи обратното – още по-слабо търсене на хард дискове през 2016-а. Пак по тяхното мнение в дългосрочен план на производителите на HDD техника ще им се наложи да намалят и цените на своите продукти.

Според оценките на Seagate и Western Digital, през първото тримесечие на 2015 г. глобалният пазар на хард-дискове е паднал до 125 млн. доставки, отбелязвайки намаление с 11,3 % спрямо последната четвърт на предишната година и с 10 % - спрямо Q1 2014. В същото време, агенцията TrendForce отчита за този период 3,5% годишен ръст и 23,18 млн. продажби в сегмента на  твърдотелните дискове. През второто тримесечие картината за HDD пазара е още по-печална: данните на Seagate и Western Digital показват 111 млн. броя доставки. Това е с 20% по-малко от аналогичния период година по-рано и 11,2 % по-малко спрямо предходното тримесечие. А междувременно, през Q2 2015 продажбите на SSD носители са се увеличили с 2,9% спрямо първото тримесечие, достигайки 23,859 млн. броя.


HDD продажбите ще паднат през 2016-а, очаква се и спад на цените

© PCWorld България, pcworld

Динамиката на пазара на хард дискове в периода  2010-2015 г. по оценките на Seagate и Western Digital

Това дава основания на специалисти като Джон Рой John Roy), аналитик от инвестиционната банка UBS, да смятат, че ситуацията няма да се промени през 2016 г., когато продажбите в HDD сегмента ще намаляват дори още по-силно, отколкото през тази.

В доклад за своите клиенти специалистът отбелязва, че очакванията на инвестиционната институция са за 10% съкращение в продажбите на хард дискове през следващите 12 месеца (при спад от над 6% за предишната година). “Търсенето на устройства за съхранение на данни расте, но това на РС намалява. Според прогностичните модели на UBS, през 2015-а броят на продадените РС устройства ще намалее с 8% в сравнение с 2014-а, а през 2016 г. годишният спад на този пазар ще е  2%”, разкрива аналитикът.

Въпреки очертаващото се намаляващо търсене, UBS не очаква цените на HDD устройствата да намалеят в  близко бъдеще, тъй като 80% от пазара се контролира от двама големи играчи (Seagate и Western Digital), които не възнамеряват да гонят увеличение на дела си с намаляване на цените. Корпорацията  Toshiba пък не може да произвежда повече от 22 млн. хард диска на тримесечие, затова не е в състояние нито да отхапе по-голямо парче от пазара, нито да влияе съществено на цените. Аналитикът Джон Рой обаче е на мнение, че в дългосрочен план HDD производителите ще бъдат принудени да намаляват и цените си – най-вече заради конкуренцията от страна на енергонезависимата памет, а и заради тази от страна на изгряващия нов клас устройства за съхранение, като тези базирани на 3D Xpoint паметите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.