Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

В Intel са убедени, че процесорите от 6-то поколение Core, голяма част от предимствата на които се реализират и заедно с Windows 10, дават повече от достатъчно причини да сменим старите РС-та с нови – Skylake базирани. Това разкри Богдан Джоржеску, Intel Channel Account Manager за България и Румъния, в интервю за PC World BG. Вижте какво още разказа специалистът специално за българските читатели.

Дебютът на 6-тото поколение процесори Intel Core, известно и като Skylake, съвпадна, повече или по-малко случайно, с две големи събития – изложението за потребителска електроника IFA 2015 в Берлин и фестивала на японската аниме и манга култура Aniventure, който бе проведен у нас през първия уикенд на септември. Именно на второто мероприятие българските геймъри и ентусиасти имаха възможност за първи път да видят и тестват в действие първите у нас РС системи, базирани на въпросните процесори.

Същото това събитие ни даде възможност да зададем няколко въпроса и на представител на компанията, така че да научим повече за Skylake от първа ръка и, както се казва, директно от кухнята. Ето какво разказа специално за българските ни читатели и почитатели на компютрите Богдан Джоржеску, Intel Channel Account Manager за България и Румъния, в интервю за PC World BG.


Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

© PCWorld България, pcworld

Богдан Джорджеску е Channel Account Manager на Intel за България и Румъния. Неговите отговорности включват развитието на бизнеса на Intel в сегментите на B2B и дистрибуцията. Работата на Богдан Джорджеску се фокусира върху разработване и прилагане на програми за гарантиране на по-високи нива на образование IT пазара и изпълнението на национални и регионални програми, свързани с нивото на проникване на компютри и компютърни умения.

-----------------------------------------------

PC World: Г-н Джоржеску, анонсът на процесорите от 6-то поколение Core (Skylake) беше сред основните в навечерието на изложението IFA 2015, което е насочено главно към потребителската електроника. Означава ли това, че потребителските приложения и компютри са основен акцент и при Skylake чиповете?

Богдан Джоржеску: Intel винаги се е фокусирала върху иновациите, които мислим, че са най-добри за потребителите и имаме предвид именно потребителите във всичко, коeто правим. Позволете ми да подчертая, че 6то поколение процесори Intel Core,  най-добрите процесори на Intel досега, поставят нов стандарт в компютинга с по-добра производителност, сигурност, графика и живот на батерията в сравнение с всеки предишен процесор. Хората, които си купят нов компютър, ще имат възможност да избират от едни от най-тънките, леките и спестяващи място, и с най-елегантен дизайн компютри, създавани някога. За това е и логично да представим процесорите от 6то поколение Intel Core на такова важно индустриално събитие като IFA.


Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

© PCWorld България, pcworld

Съвпадение ли е това, че анонсът на 6-тото поколение процесори Core дойде почти едновременно с този на Windows 10 или има нещо повече във факта, че двата анонса бяха направени само с месец разлика?

Богдан Джоржеску: Нека първо подчертая, че комбинацията между технологиите на Intel и Windows 10 осигурява ползи за потребителя в сферите на производителността, сигурността, изживяването на потребителя и гейминга. Windows 10 работи най-добре с процесори от 6то поколение Intel Core, защото заедно те позволяват най-съвременно изживяване като това да контролираш компютъра си с глас и това да бъде премахната нуждата от кабели и пароли, като са по-отзивчиви от всякога с технологията Intel Speed Shift Technology. 


Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

© PCWorld България, pcworld

Потребителите ще видят по-бързо време за зареждане, по-бързо възобновяване, обща отзивчивост на устройството, изключителен мултитаскинг на front end. Устройствата с камерата Intel RealSense F200 в комбинация с Windows Hello ще дадат възможност на потребителите да влязат сигурно в акаунта си чрез разпознаване на лицето, а потребителите могат и да опростят своето портфолио от пароли с True Key by Intel Security. В допълнение, потребителите с dual array микрофон, могат да използват Cortana с гласов контрол и писане. И най-накрая, геймърите ще получат зашеметяващи визуални ефекти, благодарение на DirectX 12, вграден в най-новите HD графични драйвери на Intel за Windows 10.

При анонса на Skylake бяха изтъкнати редица предимства на новите CPU чипове, но посланията на Intel, общо взето, се припокриват с тези при анонсите на предходните CPU поколения. Какво е различното и особеното при 6-тото поколение процесори Core?

Богдан Джоржеску: Процесорите 6то поколение Intel Core са нашите най-добри процесори досега. Разработени по водещия 14-нанометров технологичен процес на Intel, те използват новата микроархитектура Skylake, която предоставя ново поколение графики Intel, заедно с функции, предназначени за подобряването на производителността и живота на батерията, като напълно се възползва от възможностите на Windows 10. Тези функции включват: адаптивна производителност, модерна готовност за работа, ключова функция за интеграция, като например image signal processor, поддържащ DirectX 12, Intel Speed Shift technology, събуждане с глас и по-широко мащабиране при продуктовото семейство. Други новости са новите мобилни “K” процесори, които са отключени и позволяват овърклок с дори още повече контрол, както и мобилни процесори за класа на работните станции в семейството на Intel Xeon. Има и нова скала за марката процесори Intel Core m, които сега ще включват процесорите Intel Core m3, m5 и m7.


Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

© PCWorld България, pcworld

Бихте ли разказали повече за специфичните за Skylake технологии, каквато е например Speed Shift? Какви ползи ще донесат те за потребителите?

Богдан Джоржеску: Някои от технологиите в нашите най-добри процесори някога са Intel Speed Shift и Intel Smart Sound Technology. Intel Speed Shift е оптимизирана да подобрява отзивчивостта от състояние на бездействие за кратки големи работни натоварвания като чертане на графика или прилагане на фото филтър. Тази нова възможност носи ползи за отзивчивостта на мобилни системи, които са с по-ниска базова честота, за да минимизира потреблението на енергия и по този начин да се използват най-добре ползите от по-бърз преход между честотите. Intel Speed Shift technology е характеристика на всички мобилни и десктоп 6то поколение Intel Core процесори, но показва най-големи ползи при мобилните процесори поради тяхната голяма delta между състояние на ниска мощност  и турбо режим.

Wake on Voice е друга характеристика специфична за 6тото поколение Core процесори. Когато е активирана от потребителя, тази Intel Smart Sound Technology характеристика използва вградения аудио DSP (Digital Signal Processor, специален процесорен елемент в платформата, предназначен да обработва звук), за да слуша за специфична гласова фраза с цел да събуди компютъра от стенд-бай режим. Чрез използване на DSP за тази възможност има значително намаляване на използването на CPU, което спестява енергия.

Какви са пазарните очаквания на Intel с пускането на 6-тото поколение процесори Core? Смята ли компанията, че тези продукти могат да съживят РС пазара?

Богдан Джоржеску: Ние сме убедени, че никога не е имало по-добро време за купуване на нов РС, тъй като 6тото поколение Intel Core са нашите най-добри процесори, правени някога. Данните предполагат, че потребителите обичат да обновяват своя хардуер и софтуер едновременно, и имат склонността да правят това, когато вярват, че има голяма разлика между техните настоящи устройства и това, което сега е налично – или когато техните стари системи се счупят. В резултат, те задържат своите остаряващи системи – до момента, в който средната възраст на настолните компютри и ноутбуците в употреба в световен мащаб сега е 6,2 години. Устройствата, базирани на новите 6то  поколение Intel Core процесори, работещи с Windows 10, ще предоставят вълнуващи и значително различни изживявания от това, което потребителите могат да получат от своите остаряващи РСта – толкова много, че ние вярваме, че те ще бъдат привлечени да си купят нови.


Intel: Точно сега е моментът за купуване на нов компютър - със Skylake

© PCWorld България, pcworld

Последното публично събитие на Intel в България (“UNLOCKED EXPERIENCE” на Aniventure) е свързано с гейминга, а и прави впечатление, че Intel обръща все повече внимание на този сегмент. Каква е причината за това?

Богдан Джоржеску: PC-то все още е основната платформа за игри и Intel обръща специално внимание на този сектор. България е един от динамичните гейминг пазари и ние искаме да предлагаме най-новите технологии и системи в най-кратък срок след глобалното им пускане.

Геймингът премина дълъг път, превръщайки се в по-масов и по-разнообразен от всякога. Компютърните технологии са в сърцето на този впечатляващ ръст. Intel има ключова роля в историята на гейминга, работейки с нашите хардуерни и софтуерни разработчици, така че да създадем възможности за най-доброто гейминг изживяване. И с 6тото  поколение Intel Core процесори, нашите най-добри процесори досега, ние пуснахме отключен процесор за геймъри, ентусиасти и овърклокъри. Ние показахме местни десктоп РС системи за гейминт, базирани на Intel Core i7 6700K по време на Aniventure, предоставяйки на българските РС фенове 2 дни UNLOCKED EXPERIENCE.

Какво послание бихте отправили към българските геймъри и РС ентусиасти, като производител на 6-тото поколение процесори Core?

Богдан Джоржеску: Бих искал да поздравя българските геймъри и РС ентусиасти с това, че са отдадени на иновациите. Зная, че тази общност има традиции и бляскаво бъдеще в България.

В същото време бих искал да отправя и най-добри пожелания към нарастващата общност от български РС фенове в по-широк смисъл. Винаги наша основна цел е било непрекъснато да правим иновации, за да предоставяме все по-добри и по-добри технологии на потребителите и да отговаряме на техните специфични нужди. С пускането на 6тото поколение Intel Core процесорна фамилия – нашите най-добри процесори някога, ние уверено заявяваме: никога не е имало по-добро време да се купи ново РС.

 Въпросите зададе: Антон Арсенов, главен редактор, PCWorld.bg

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.