Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

Цялата информация за работни честоти, основни характеристики и цени, събрана на едно място, може да помогне доста при евентуална бъдеща покупка на някои от новите Intel Core процесори от 6-то поколение – Skylake.

Да се опиташ да разбереш кой точно от новите Core процесори на Intel от 6-то поколение е подходящ за теб и си заслужава инвестицията е малко като да гледаш футболна статистика в полувремето – навсякъде цифри, които успешно скриват истински полезната информация. А фактът, че с официалния анонс на Skylake компанията Intel ни поднесе всички подробности за тях наведнъж май не помага особено за ориентацията.

Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

И нищо чудно. Общо 48 са новите Intel Core процесори от 6-то поколение, известно като Skylake и съдържащо всякакви модели: от нисковолтови мобилни чипове, до мощни решения за овърклокъри и сървърни приложения. Сервирана дори само в табличен вид, сухата техническа информация за тях спокойно може да докара главоболие на човек. Затова в следващите редове ще опитаме да разтълкуваме данните и да ви разкажем в по-годен за консумация вид всичко, което трябва да се знае преди евентуална бъдеща покупка на някои от новите Intel Core процесори, включително детайлите за цените.

Най-важното накратко   

Да, при покупка най-важното са цените, а по-отношение на Intel Skylake чиповете основното за тях е следното: като цяло, публикуваните от Intel цени за процесорите Core от 6-то поколение са същите, които компанията иска за Broadwell чиповете. Това означава, че, поне от гледна точка на цената, изглежда спокойно можем да пропуснем Broadwell или Haswell и да изберем Skylake. Но тук има и уловка за десктоп потребителите: Skylake използва нов цокъл (дънна платка) и тип памет, така че на практика трябва да се инвестира в цяла нова РС система. За лаптоп потребителите Skylake изглежда добър избор, най-малкото защото харчи по-малко ток от своите предшественици и, поне на теория, с новите процесори батериите на мобилните системи би трябвало да издържат повече.

Intel обявиха общо пет фамилии нови 14-нанометрови i3, i5 и i7 процесори в навечерието на изложението IFA: четири носят обозначението Core, а една нова е кръстена Core m (да, няма грешка, малко “m”). Казано накратко, ако си купувате нов Intel-базиран таблет, той най-вероятно ще е екипиран с чип от т.нар.. Core Y-серия, Тънките и леки ноутбуци ще използват процесорите от серия U, а така наречените върхови мобилни системи (ultimate mobiles) и високопроизводителни преносими работни станции ще са екипирани с H-series чипове. Четъртата S-серия процесори ще захранва както мощни десктопи, така и системи от тип all-in-one и mini PC.

Кратко ръководство за четене на спецификациите и обозначенията

В публикацията по-долу ще видите няколко таблици с процесорни характеристики, съкращения и обозначения. Повечето от тях едва ли ще ви затруднят, още повече че главните мерки са, общо взето, винаги едни и същи – тактови честоти, брой ядра и пр. Имайте обаче предвид, че цитираните в таблици цени са такива на едро – за партиди от по 1000 броя. Това означава, че в магазина или при асемблатора, ще платите повече за отделен процесор.

Друг момент, който сигурно ще ви се стори очевиден, но все пак е добре да се има предвид – почти всички чипове от 6-то поколение Core (Skylake) имат цифрата 6 в началото на продуктовото обозначение – напр. i5-6500T.

За броя на ядрата сме говорили много пъти, но все пак ще припомним, че модерните операционни системи като Windows 10 се възползват по-добре от многоядреността. В този смисъл по-големият брой ядра може да се преведе и като по-голяма производителност. При необходимост тези ядра могат да влизат и в т.нар. турбо режим (turbo mode) при който работната честота се увеличава временно (и автоматично), за да посрещне по-големи моментни натоварвания. Чиповете от тип Core i3 нямат тази способност.

Ако смятате да купувате Skylake процесор за домашна, а не за бизнес употреба, може да не се притеснявате за технологии като Stable Image Platform (SIPP), Small Business Advantage (SBA) и Intel vPro. Може би ще е добра идея обаче да се сдобиете с процесор, оборудван с т.нар. Intel TXT технология. Това е съкращението за Trusted eXecution Environment, която е в основата и на нови и потенциално доста полезни Windows технологии като например Windows Hello и Passport. Практически всички нови Skylake чипове съдържат и технологии за виртуализация, което може да се окаже полезно за безопасното тестване на Windows 10, Linux дистрибуция или даже Android.

И последна важна забележка: Не всички обявени на 2 септември нови процесори ще излязат на пазара незабавно. Ако някъде в таблиците видите, че цената е отбелязана с абревиатурата TBD (която означава To Be Determined), това означава, че съответният процесор ще бъде пуснат на пазара по-късно (последното тримесечие на 2015 г. или през 2016-а) и че цената му в момента на пазарния дебют може да е друга.

А сега да минем към разглеждане и на самите Skylake процесори - 6-тото поколение Core, подробности за които можете да прочетете (на английски) и в официалния обзорен документ, предоставян от Intel.

S series – сърцата на класните десктопи

Макар че от Intel досега все още не са обявили “Extreme Edition” изделия от ново поколение, първото нещо, което прави впечатление при настолните чипове е цялостното намаление на консумацията, което може и да не се набие веднага в очи. Но си е там – един 4-гигахерцови  Core i7-4790K Haswell процесор например по спецификации отделя 88W топлинна мощност, а неговият директен наследник в лицето на 4GHz Core i7-6700K има TDP рейтинг от 91W. И двата споменати CPU модела са предназначени за ентусиасти-овърклокъри.


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

Още по-нагледно е сравнението между 3.6GHz Core i7-4790, който не се клоква, но дори при по-ниската си честота е с TDP рейтинг от 84W. Неговият Skylake аналог, 3.4GHz Core i7-6700 моделът, е с TDP от 65W.Казано накратко, настолните Skylake процесори ще консумират по-малко ток от аналогичните Haswell чипове.

Друг факт, който прави впечатление, е, че всички новообявени десктоп чипове имат най-много по четири изчислителни ядра и могат да обработват до 8 потока инструкции. За сравнение, Intel Core i7-5820K модела и по-мощните “Haswell-E” чипове, които използват по-големи цокли и нямат интегрирана графика, съдържат по 6 ядра, обработващи по 12 потока. Засега обаче не е ясно дали Intel възнамерява да добави подобни модели в Skylake фамилиите си или ще се придържа към схемата 4-core/8-thread плюс по-малък цокъл във високия десктоп клас.

Почти сигурно е обаче, че по-късно Intel ще добави още отключени “K” версии към Core i5 и Core i7 асортиментите си, тъй като засега има само единични такива от поколение Skylake.


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

От гледна точка на графиката, новите настолни чипове са практически идентични: всички използват новото ядро Intel HD Graphics 530. Само дето при някои от по-бавните модели, напр. i5-6400, графичното ядро работи на по-ниски честоти. Тепърва ще се появяват и Intel Skylake процесорите с вградена DRAM памет, която би трябвало съществено да подобри графичната производителност.

Настолните Pentium чипове

Преди известно време Intel възкреси своята марка Pentium, с което сигурно върна на много ентусиасти спомена за времената, когато те трябваше да модифицират HIMEM.SYS и други системни файлове, за да накарат Pentium-базираните си системи да работят. Днес обаче марката Intel Pentium е синоним на достъпност. Всъщност по-късно компанията ще пусне дори още по-достъпни чипове от поколение Skylake - Celeron моделите.


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

Дори само от таблиците става ясно, че новите Pentium-и не са лош избор за базови компютърни приложения. А при тях има и нещо интересно: понеже тези модели не поддържат автоматичния Turbo Boost овърклок, те всъщност са с по-високи базови честоти от някои свои Core братовчеди. Като се сложи и спестяването от поорязаната кеш-памет се получава евтин чип, който през цялото време ще работи доста агресивно на пълна скорост. Единственият минус е липсата на Hyper-Threading поддръжка, която виртуално удвоява броя на CPU ядрата. Но за някои тази технология може и изобщо да не е необходима.

Лошата новина за бюджетно ориентираните ентусиасти (доколкото изобщо има такива) е, че никой от новите Skylake Pentium-и не поддържа овърклок – за разлика от “юбилейния” Pentium G3258

Продължава на следващата страницаМобилните Skylake на Intel Xeon-и и овърклок

Intel трудно може да изстиска повече мощ за мобилните устройства, където максималния термопакет на Broadwell чип – 47W – е почти идентичен с 45-ватовия на мобилен процесор Skylake. В този сегмент обаче компанията сега акцентира върху нещо друго – времето, през което чипът има нужда да получава захранване.


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

Този параметър се илюстрира от специфичната за Skylake характеристика Speed Shift, която намалява времето, нужно за превключване на чипа от високо енергийно в ниско енергийно (спящо) състояние. В случая въпросното време е 1ms, докато при предишното поколение мобилни процесори на компанията то беше цели 30 ms. И макар да изглежда като дребна подробност, това всъщност е важно, защото се пести доста енергия  – особено, когато процесорът често преминава от “заето” в “спящо” състояние.

Една от странностите на новата мобилна Skylake линия на Intel е новият мобилен "сървърен" Xeon процесор, конструиран специално за нуждите на мобилни работни станции - моделът Core i7-6820HK. Въпросният чип обаче заслужава да бъде следен с повишено внимание и от геймърите, защото съдържа магическия суфикс “K”, обозначаващ възможност за овърклок. Яко,а – най-после има мобилен процесор, който може да се клоква!


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

Иначе като цяло, новите мобилни чипове на Intel демонстрират логично подобрение по отношение на производителността в развитието на моделната линия: колкото по-скъп е процесорът, толкова е по-добър. Най-класните мобилни модели Core i7 например са с по-голям кеш, Turbo Mode поддръжка и по-високи честоти на графичните ядра в сравнение с Core i5 и Core i3 представителите.

Редно е да се отбележи също, че Intel има и две други 28- и 15-ватови линии Core i7/i5/i3 чипове, предназначени за ултрабук системи. Като цяло, от тях може да се очаква по-ниско бързодействие в сравнение със стандартните 45-ватови мобилни Skylake, но и по-дълго време за автономна работа на системите с тях. Нисковолтовите модификации са също с по-малко на брой ядра, както и със специален режим на работа, който е практически обратен на овърклока и задействан при базови задачи, неизискващи много изчисления.


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

Забелязват се и два варианта за графичните ядра: версия на HD Graphics с малко по-ниски работни честоти в 45-ватовите мобилни чипове, както и съвсем различна Iris Graphics архитектура. Като се има предвид, че Iris Graphics марката се използва главно за премиалните графични продукти на Intel, може да се предположи, че нисковолтовите мобилни U-series процесори с нея всъщност ще се представят по-добре от мобилните чипове с повече ядра, които обикновено се комбинират с дискретна графика в лаптопите. Обърнете обаче внимание на TBD обозначението – мобилните процесори с Iris ядра ще се появят по-късно, а от Intel не казват кога. По-късно се очаква и Iris Pro версията на това графично решение, която е екипирана със собствен 64MB или 128MB eDRAM буфер.

Отделна обозначителна система за Core M (пардон, Core m) 

Така наречените 2-в-1 хибридни устройства заемат собствена пазарна ниша, в която понякога те са таблети, а друг път – лаптопи. Сега с новите Skylake Core m има панс да придобием малко по-ясна представа за това кое какво е.

Това, което изненадва в случая, е цената, която искат от Intel за чиповете от тази фамилия – в повечето случаи става въпрос а нещо от порядъка на $300. Това означава, че Skylake Core m процесорите определено няма да се срещат в устройства, замислени да се конкурират с Android таблетите, които, общо взето, струват колкото самите “m” процесори на Intel от последно поколение. Процесорите Core m обаче са способни да работят както с повишени, така и в режим на понижени честоти, което със сигурност ще осигури повече гъвкавост и по отношение на автономната работа, и от гледна точка на производителността ( за разлика от Core i3 моделите от 6-то поколение, Core m3 чиповете поддържатTurbo Mode).


Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

© PCWorld България, pcworld

С модул Intel HD Graphics 515 обработката на графика в m процесорите едва ли ще се цели във върховете, но тук главното предимство ще е в енергоконсумацията - Core m работят само на 4,5 W, което дава основания на Intel да смята, че оборудваните с тези чипове мобилни устройства ще могат да работят автономно по около десет часа.

Опознай процесорите, за да направиш най-смислена покупка

Ако сте проявили мега-търпението да дочетете този изпълнен с технически описания и сухи спецификации материал, заслужавате не само почерпка, но и познанието, което сигурно вече сте придобили относно разликите между различните процесори на Intel от поколение Skylake. А това познание най-вероятно ще ви влезе в работа, защото е много вероятно скоро да видите по магазините или в онлайн реклами етикети “Core i7” на компютри със значителни отстъпки, които сигурно ще ви изкушат. Но сега ще можете по-добре да си направите сметката и да разберете дали не става въпрос за машина с някой по-стар Broadwell чип например.

Важно е да помните и друго: 6-тото поколение Core не представлява само няколко серии от нови процесори – то е също и набор от нови технологии, които имат за цел да подобрят РС техниката и да посъживят берящия душа РС пазар. И накрая, но не и по важност – помнете също, че купувайки процесор Skylake, всъщност си купувате и съвсем нова РС система, така че изчислете внимателно цялостния финансов аспект на инвестицията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.