Дали модулните РС-та ще спасят пазара? Acer Revo Build дава надежди

Модулният компютър Acer Revo Build привлича доста внимание на IFA 2015 със своята добре обмислена реализация и компактните си размери. А той е готов и за пазара – очакваме го в Европа още през октомври.

Идеята за създаване на модулен компютър не е особено нова. Още на изложението CES 2014 например компанията Razer показа интересна концепция за модулна геймърска машина под името Project Christine, който може да се асемблира лесно и безпроблемно дори от неопитни потребители. След това обаче за този проект не се чу почти нищо, затова изглежда ще възложим надеждите си на една нова звезда в този сегмент – представения в навечерието на IFA 2015 модулен компютър Acer Revo Build. Въпросната система се отличава не само с добре обмислена реализация, но и с необичайно компактен форм фактор, а вече се радва и на немалко внимание на изложението в Берлин.

Основният блок на модулния компютър (на снимката горе) съдържа процесор Intel Celeron или Pentium, до 8 GB RAM памет, три USB 3.0 порта, SD-слот, HDMI и DisplayPort изводи. От тук нататък потребителите могат да надграждат системата както си пожелаят. Може например да изберат евтина дискова система за съхранение, инсталирайки модул с 500 GB HDD. Ако това им се вижда малко, могат да сложат и терабайтов модул. Ако пък е време да се смени видеокартата, това също може да стане съвсем лесно, без нужда от развъртане на болтове и бъркане из чарковете на РС-то.


Дали модулните РС-та ще спасят пазара? Acer Revo Build дава надежди

© PCWorld България, pcworld

Предвиден е също отделен аудио блок, който е снабден с високоговорители, стерео вход и възпроизвеждаща електроника със система за регулиране на звука. Ако пък случайно наоколо няма електрически контакти, на разположение е и модул с батерия, който може да се използва също за безжично зареждане на смартфон или други мобилни устройства.

модулният компютър Acer Revo Build

Според официалната информация от Acer, модулната система Revo Build вече е готова да излезе на пазара и ще бъде в Европа още през октомври, като базоеата конфигурация ще се предлага на цена от 199 евро (т.е. за всеки следващ модул вероятно ще се плаща допълнително).


Дали модулните РС-та ще спасят пазара? Acer Revo Build дава надежди

© PCWorld България, pcworld

  Дали пазарът ще посрещне добре този интересен модулен компютър засега е рано да се каже, предвид факта, че другите модулни проекти все още са в “трета глуха” - Project Ara все още не е завършен, а Project Christine на Razer като че съвсем изчезна от хоризонта. Успехът на Revo Build вероятно ще зависи най-вече от това доколко в Acer са готови да поддържат достатъчен и актуален асортимент от подходящи модули, без да се отклоняват от разумната ценова политика. Фактът обаче, че вече е на лице първият (почти) комерсиално достъпен модулен персонален компютър все пак заслужава адмирации.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.