IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

Под мотото “Developed by you” през август Intel представи своите последни платформи и технологии, както и техни практически реализации. , докато демонстрираше редица добри идеи за бъдещето, зададе въпроса „Какво ще разработиш ти?“

Когато си говорим, че в бъдеще ще можем да „събуждаме“ компютъра си само с гласова команда, а робот ще ни носи безалкохолното от хладилника, пропускаме една малка подробност. Някой трябва да го направи. Още по-точно – някой трябва да разработи необходимите технологии, които да вдъхновят някой друг да измисли как да облекчи ежедневните ни дейности или пък да направи живота ни по-интересен. Това не е еднократен акт, а процес, който, ако имаме късмет, никога няма да бъде завършен. Поне не и докато не свършат хората с въображение.

Точно към тези хора беше насочено и последното издание на Intel Developer Forum, което се проведе между 18 и 20 август в Сан Франциско, Калифорния. Под мотото “Developed by you” една от най-големите технологични компании представи своите последни платформи и технологии, както и техни практически реализации. И зададе въпроса „Какво ще разработиш ти?“

Как изглежда близкото бъдеще според Intel 

Изпълнителният директор на Intel Браян Крзанич (на снимката горе) откри форума с три заключения за посоките на развитие на технологиите в близко бъдеще. Той отбеляза, че компютингът става не просто лично изживяване, а ултра персонално, устройствата – все по-свързани и интелигентни, и се превръщат в естествено продължение на всеки от нас.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

„Когато говорим за звук, това обикновено се свързва със звука от компютъра. Ние обаче искаме и обратното – да можем да му говорим, той да ни „чува“ и да реагира като човек.“, посочи Крзанич. В тази посока Intel предоставя на разработчиците технологията Intel Smart Sound Technology. На нейна база компанията, съвместно с Microsоft, е разработила Wake-on-voice, която „събужда“ компютъра с гласова команда, дори и от sleep mode.

Сериозен акцент Крзанич постави върху технологията Intel Real Sense Technology. Тя е предназначена за разработки на различни видове роботи и дронове, които могат прецизно да се справят със заобикалящата среда. Тя разчита на 3D сканиране, но не само на един или няколко отделни обекта, а на целия фон. По този начин се създава точна картина на реалния свят и тя се пренася във виртуалния свят на робота. Според Intel технологията ще позволи разработването на следващо поколение дронове.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

Разработено от Savioke

Стигнахме до приложението на любимите ми роботи. Преди да бъдат издигнати до домашни помощници като във филма с Уил Смит „Аз, роботът“, роботите ще започнат от камериери в хотели. Поне такава е идеята на Savioke за техния симпатичен робот. Представете си, че сте в хотел и се обаждате за допълнителни кърпи или безалкохолни напитки (предполагам, че роботите могат да носят и алкохолни, но в демото видяхме само Fanta без захар). Вместо да изпращат човек обаче, от хотела могат да пратят робот, който да ги донесе до вашата стая. Важно условие е роботът не просто да знае къде се намира стаята ви, но и да не се блъска в стените и другите гости на хотела, докато дойде до вас.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

Тук идва на помощ технологията Intel Real Sense Technology, чрез която роботът сканира околната среда в реално време и промените в нея. Можете дори да му „благодарите“ чрез натискане на бутон. Real Sense поддържа всички популярни операционни системи като Linux, iOS, Android, Windows.По време на IDF 2015 Intel обяви, че ще подкрепи проекта Robot Operating System и 3D технологията ще поддържа и универсалната операционна система за роботи.

Приложението на Real Sense в гейминга вече е ясно. Технологията вече се използва за разработката на камери, които позволяват много по-точно създаване на усещането, че се намирате вътре в играта. До такава степен, че всеки път, когато завъртите глава, виждате това, което се намира встрани от вас.

Приложения в гейминга

Геймингът не е просто ниша, в която пробите имат съмнителен шанс за успех. Според Дъг Фишер, старши вицепрезидент и генерален мениджър на поделението Софтуер и услуги в Intel, това е една сериозна индустрия, генерирала през миналата година приходи от 92 млрд. долара. В света има 1,8 млрд. геймъри, като те сменят компютрите си средно на 2-3 години. При това средната възраст на геймърите в САЩ е 35 години, а това означава, че са хора с приходи, които сами си купуват компютрите. И ако си мислите, че едва ли жените им позволяват огромни инвестиции в РС на всеки три години, проучването показва, че всъщност 48% от геймърите са жени.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

Освен забавление в свободното време, геймингът е и професия. Състезанията по електронни спортове бележат нарастваща популярност и привличат не само играчи, но и голям брой зрители. По данни на Intel 205 млн. души са гледали онлайн състезанието Intel Extreme Maters, което се проведе в Катовице, Полша. Самата надпревара е събрала представители на 180 държави.

И още малко числа в полза на гейминга. 74% от учителите в САЩ използват игри, за да привлекат вниманието на учениците и да ги мотивират. Лекарите, които в свободното си време играят, допускат по-малко грешки и работят по-бързо.

Виждайки потенциала на този дял от индустрията, Intel предоставя на разработчиците не само усъвършенствана 3D технология, но и допълнитена процесорна мощ с Intel Core i-7, подобрена графика с IRIS и изцяло нова памет с бранда Intel Optane Technology. Тя е базирана на технологията 3D Xpoint и ще се появи на пазара в SSD дискове през 2016 г.

Разработено от Memomi

Излишно е да споменавам какви възможности предоставят пред разработчиците технологиите за създаване на интелигентни и свързани устройства. Там ограниченията идват само от полета на фантазията. Интересно внедряване за любителите на шопинга показа на IDF 2015 Memomi. Компанията демонстрира как можеш виртуално да пробваш различни цветове от един модел дрехи, без да се преобличаш няколко пъти. Най-общо пазаруващият облича избраната дреха, застава пред виртуално огледало и с натискане на един бутон променя цвета й според предлаганите варианти. Това решение вече е внедрено в 3 магазина Neiman Marcus в САЩ и предстои оборудването на още търговски обекти. Системата е базирана на платформата Intel Internet of Things.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

Ето и една идея за пазар на стойност 42 млрд. долара в САЩ. У нас едва ли ще достигне до такива размери, но пък със сигурност е доста неразработена ниша. Става въпрос за вендинг машините. Конкретното решение от IDF 2015 показа разработка на базата на изучаване на персоналните предпочитания на потребителите, но предвид ранната фаза на използване на вендинг машините у нас, възможностите са почти неограничени.

Разработено от Fossil 

От казаното дотук стана ясно поне едно – модата вече е тясно обвързана с технологиите. Всъщност това беше анонсирано още на предходното издание на IDF, където Intel обяви партньорство с Fossil Group. В групата влизат популярни марки като Burberry, Emporio Armani, Michael Kors, DKNY, Karl Lagerfeld, Tory Burch, Diesel и др.

Партньорството Intel-Fossil включваше съвместна разработка на носими устройства и свързани аксесоари, които са естествено допълнение към стила на всеки. Сега сътрдничеството се разширява и вече обхваща не само марката Fossil, но и други брандове от групата. Очаква се на пазара догодина да се появят всякакви носими модни аксесоари с марката Michael Kors, стана ясно по време на форума.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

За тези, за които естествено продължение е спортът, Intel демонстрира разработката BMX Sensor, позволяващ неговото дигитализиране. Тя е базирана на чипа Curie, предназначен за използване в носими устройства. В конкретния случай чипът е внедрен във велосипед и включва два сензора, поставени по тялото на колоездача. Чипът идентифицира извършените от велосипедиста движения (на IDF 2015 той прескочи Брайън Крзанич с колелото си) и дава информация за постигната скорост, брой завъртания на кормилото и т.н.

Разработено от теб

Посланието на тазгодишното издание на форума със сигурност мотивира няколкото хиляди посетители да изцедят най-доброто от своята фантазия. И за да добави малко допълнителна мотивация, Intel и United Artists Media Group обявиха ново реалити шоу, специално за технологични хора.


IDF 2015: Какво ще разработиш ти?

© PCWorld България, pcworld

Работното му заглавие е America’s Greatest Makers и ще бъде в ефир през 2016 г. То ще даде възможност на хилядите изобретатели да покажат идеите си пред многомилионната публика, а най-добрата от тях ще получи награда от 1 млн. долара.

Обзор:  Деница Дженева

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.