4К резолюцията влиза и в mini-ITX системите с Radeon R9 Nano

Компактната Radeon R9 Nano беше обявена официално, а според AMD това е най-бързата видеокарта за mini-ITX системи. Продажбите на модела започват от 7 септември, а цената, за съжаление, е $650.

Изтеклите в Мрежата данни за очакваната компактна видеокарта Radeon R9 Nano станаха толкова много, че на практика обезсмислиха всякакво по-нататъшно отлагане на официалния анонс от страна на AMD. Може би затова компанията го направи вчера, малко след поредната информационна утечка, в която бяха потвърдени окончателните спецификации на въпросния графичен адаптер. Ето какво твърдят от компанията за този трети графичен продукт, базиран на новия GPU чип Fiji (след Radeon R9 Fury и R9 Fury X).

Според AMD, Radeon R9 Nano е най-бързата видеокарта, подходяща за РС системи във формат mini-ITX. По думите на производителя, новият ускорител ще ни накара да преосмислим всичките си досегашни възгледи по отношение на компактните геймърски компютри, тъй като е единствената видеокарта с такъв размер (с дължина само 150 мм), способна да осигури графично възпроизвеждане в резолюция 4K.


4К резолюцията влиза и в mini-ITX системите с Radeon R9 Nano

© PCWorld България, pcworld

От AMD отбелязват, че този анонс е повратна точка в РС гейминга и поради факта, че въвежда също използването на високоскоростната многослойна памет HBM (High-Bandwidth Memory), разположена на един кристал заедно с GPU блока, както и поддръжка за технологии като API DirectX 12 и Vulkan.

В случая обемът на HBM паметта е 4 GB при ширина на шината към паметта от 4096 бита. Графичният процесор съдържа също 4096 потокови процесора, 256 текстурни блока и 64 модула за растерни операции. Графичното ядро работи на честота 1000 MHz, а паметта – на 500 MHz, като ефективната скорост на пренос на данни за всяка линия е 1 Gbps.


4К резолюцията влиза и в mini-ITX системите с Radeon R9 Nano

© PCWorld България, pcworld

Системата за охлаждане на Radeon R9 Nano включва модул с изпарителни камери, вентилатор и топлинни тръби, една от които отговаря за отвеждане на топлината от регулатора на напрежение в захранващата подсистема. За допълнително захранване е предвиден един 8-иглен конектор, а TDP рейтингът на устройството е 175 W. Наборът от видеоизходи включва три DisplayPort 1.2 конектора и един HDMI.


4К резолюцията влиза и в mini-ITX системите с Radeon R9 Nano

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация, изчислителната производителност на AMD Radeon R9 Nano достига 8,19 TFLOPS. В сравнение с модела от предишно поколение AMD Radeon R9 290X, компактният адаптер превъзхожда своя предшественик по бързодействие и енергоконсумация с около 30%.

От AMD привеждат и резултати от вътрешни тестове, в които видеокартата AMD Radeon R9 Nano е сравнена и с NVIDIA GeForce GTX 970 mITX при резолюция  4K (3840х2160 точки):


4К резолюцията влиза и в mini-ITX системите с Radeon R9 Nano

© PCWorld България, pcworld

Продажбите на компактния видео ускорител AMD Radeon R9 Nano трябва да започнат на 7 септември, но, за съжаление, цената му съвпада с най-песимистичните очаквания на потребителите – моделът ще се предлага срещу $650.

За утешение ви предлагаме кратко видео, в което от компанията показват как се прави mini-ITX система с въпросната видеокарта. Може би все пак това упражнение ще си заслужава ...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.