Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

Британската компания Intelligent Energy предлага възможен пробив в сферата на захранването на мобилни устройства с работещ прототип на iPhone 6, в който са съчетани стандартната му батерия и водородна горивна клетка – при това без промяна на размера и геометрията на корпуса.

С големите си ярки екрани и мощните процесори съвременните смартфони определено изпреварват значително развитието на захранващите елементи за тях, в резултат на което две денонощия автономна работа често се смятат за истински лукс при този тип техника. Британската компания Intelligent Energy обаче смята, че е намерила решение за този проблем и обещава истински пробив в захранването на мобилните джаджи с технология, която ще осигури на смартфоните цяла седмица през презареждане.

Разработката на Intelligent Energy, за която иде реч, е компактна горивна клетка, в която енергията се изработва в реакция с участието на водород и кислород и се създават “странични ефекти” под формата на водна пара и топлина. От компанията информират, че са създали работещ прототип на iPhone 6, който използва тази технология, при това без да се налагат промени в размерите и геометрията на корпуса. А това заслужава отбелязване, защото заедно с горивната клетка в апарата е запазена и традиционната батерия. Единствената “козметична” промяна са направените допълнителни отверстия за извеждане на водните изпарения.

В този вид на прототипа, горивната клетка на iPhone 6 се зарежда с водород чрез модифицираното отверстие за слушалки в телефона. Евентуалните комерсиални устройства обаче ще използват специални сменяеми картриджи, за които се предполага, че ще струват приблизително колкото чаша кафе. Според Intelligent Energy с едно такова зареждане смартфоните ще могат да работят без проблеми в продължение на “седмица при обичайна употреба”.


Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

© PCWorld България, pcworld

Снимки: iFixit

Отбелязва се също, че Intelligent Energy вече работи в тясно сътрудничество с Apple по въпроса за осъществяване на пазарния дебют на това ново решение. От американската компания обаче засега не коментират тази информация.

Може би тук е мястото да отбележим, че сама по себе си технологията на горивните захранващи елементи вече се развива достатъчно отдавна, като вече съществуват и зарядни устройства, базирани на нея. За първи път обаче се осъществява интеграция на горивна клетка с обикновена батерия в смартфон и, ако компанията Intelligent Energy успее да направи своето решение масово, това наистина може да преобърне пазара на мобилни устройства.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.