Новият най-голям твърдотелен диск - 16TB SSD

Въпросът “висока скорост или голям капацитет” скоро може да стане ненужен, подсказва едно от последните постижения на Samsung в 3D NAND технологиите – 16 терабайтов SSD диск. За съжаление, от компанията не казват кога ще го видим на пазара, но от SanDisk се заканват да предложат такъв догодина.

Съвсем доскоро основно предимство на традиционните магнитни хард дискове пред техните по-бързи и по-енергоефективни полупроводникови SSD конкуренти беше по-големият (и по-евтин) капацитет за съхранение, но то изглежда скоро ще отпадне. Тази прогноза става очевидна от едно от последните постижения на компанията Samsung в 3D NAND технологиите – тя е успяла да удвои плътността на съхранение в своите флаш-памети и е създала готов за комерсиална употреба прототип на 16 терабайтов SSD диск.

Той е базиран на обявени преди няколко дни 256 Gb V-NAND чипове памет (на снимката горе), които се състоят от 48-слоя 3-битовим клетки. Тук е мястото да отбележим обаче, че по-рано през този месец подобно чипове 3D NAND флаш-памет със същата вместимост обяви и компанията SanDisk в партньорство с Toshiba (долу).


Новият най-голям твърдотелен диск - 16TB SSD

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, южнокорейският гигант не съобщават кога евентуално ще видим техния 16-терабайтов SSD модел на пазара, но SanDisk още миналата година се заканиха да предложат твърдотелно устройство с такъв капацитет през 2016-а.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.