10 nm чиповете на Intel ще дойдат чак през H2 2017 г.

Това е забавяне, което нарушава Закона на Мур, според който броят транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 24 месеца

Intel най-сетне разкри кога ще премине към 10-нанометровия производствен процес. Компанията ще пусне на пазара първите си 10 nm чипове през втората половина на 2017 г. Този срок излиза извън Закона на Мур, според който количеството транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 24 месеца.

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич обърна внимание, че това всъщност няма да е първият случай на нарушаване на Закона на Мур, формулиран от съоснователя на Intel Гордън Мур през 1965 г., 6 г. след първата интегрална схема. Първоначално законът гласи, че броят транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 12 месеца, но през 1975 г. той внася кореция, очаквайки това вече да става на всеки около 24 месеца.

“Тези промени са естествена част от Закона на Мур и са естествено следствие на техническите предизвикателства около свиването на транзисторите и осигурването на масово производство”, обясни Крзанич, според който представянето на нов производствен процес вече се е забавило и в момента, след преминаването на 22 nm, периодът вече е 2,5 г., или близо 30 месеца.

Крзанич все пак се надява, че компанията ще се върне към 2-годишния си ритъм с представянето на 7-нанометровия процес.

Междувременно IBM наскоро обяви, че вече е създала 7 nm процесор!

Междувременно Intel подготвя Kaby Lake

Подобно забавяне имаше и с 14-нанометровите чипове, но следващото забавяне ще е по-сериозно. За да го компенсира, Intel ще пусне нови процесори с кодовото име Kaby Lake през втората половина на 2016 г. Те ще бъдат изградени на базата на "свитата" 14 nm микроархитектура Skylake, която ще наследи също 14-нанометровата Broadwell.

Intel ще анонсира и покаже за първи път чиповете Skylake на предстоящия си форум за разработчици IDF 2015 на 18-20 август в Сан Франциско. Очаква се там да бъдат показани и работещи РС системи, базирани на новата хардуерна платформа, включително хибридни и ултрапортативни машини.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.