Искате уникална Radeon R9 Fury X? Ето как да си я направите

За да подчертае особената роля на новия си графичен флагман AMD дава възможност на собствениците на Radeon R9 Fury X частично да модифицират външността на своя продукт така, че да си направят уникална видеокарта – при това без опасност от загуба на гаранцията.

При официалния анонс на своя нов графичен флагман Radeon R9 Fury X компанията AMD беше достатъчно многословна, докато описваше нейните характеристики и отличителни особености. Малко встрани от основното внимание обаче като че остана един интересен факт – за да подчертае особената роля на този нов графичен адаптер AMD дава възможност на собствениците на Radeon R9 Fury X частично да модифицират своя продукт така, че да си направят уникална видеокарта. 

В стандартния вариант на VGA модела на горния панел на видеокартата е закрепена алуминиева пластина с гумирано покритие. Този дизайн изглежда достатъчно уместен, но, ако някой има желание, лесно може да го промени и да внесе индивидуалност на своя адаптер – просто като смени въпросния панел.


Искате уникална Radeon R9 Fury X? Ето как да си я направите

© PCWorld България, pcworld

Пластината е закрепена към основния корпус с 4 прости винта, а на мястото и може да се сложи собствена такава. За да ви улесни в създаването на нова, персонализирана пластина, производителят е подготвил специална 3D заготовка (можете да я свалите в zip архив от тук) с точни размери и координати на крепежните отвори.


Искате уникална Radeon R9 Fury X? Ето как да си я направите

© PCWorld България, pcworld

Така всичко, което ви остава да направите, е да модифицирате базовия модел по собствено усмотрение и да си направите персонална покриваща пластина, като, например, я разпечатите на 3D принтер или на цифрова шлайф-машина.

Разбира се, при този базов “модинг” е добре да се следват някои елементарни правила за безопасност. Две от най-важните са да не сваляте покриващата пластина при работеща РС система и при монтажно-демонтажните работи да се освобождавате редовно от статичното електричество (например докосвайки металната кутия на компютъра). За отвиването на винтовете използвайте отвертка с подходящ профил, за да не се налага да използвате твърде големи усилия, които биха могли да повредят шлицовете или самата пластина.


Искате уникална Radeon R9 Fury X? Ето как да си я направите

© PCWorld България, pcworld

Естествено, всички модификации на панела се правят от собственика на собствен риск – AMD не предлага резервни панели и няма да компенсира щети, нанесени на устройството в процеса на модификация.

Въпреки тези “застраховки” обаче, възможността за външен тунинг на видеокартата е много интересна инициатива. Най-малкото никой друг досега не е предлагал възможност за промяна на дизайна на този тип изделия. Дали тази възможност е наистина необходима или практически безполезна можете да решите сами. Според нас обаче в това няма лошо. В края на краищата, след като плати една значителна сума човек може би е в правото си да прави някакви минимални корекции в конструкцията на собственото си устройство – особено, ако това не влияе на неговата работоспособност и не води до загуба на гаранцията. А в случая е точно така.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.