Успех - Samsung удвои енергийната плътност на батериите

Използвайки графен, нанесен на тънък слой върху катода, в Samsung са намерили решение, което позволява удвояване на капацитета на батерията, без да се налага увеличаване на нейния размер. Първите комерсиални образци на новите батерии обаче се очакват най-рано след 2-3 години.

В наши дни дори начинаещите мобилни потребители са наясно, че малката продължителност на автономната работа е основен проблем при работата с техните смартфони и таблети. Специалистите също са убедени, че батериите са главна спънка за развитието на мобилните устройства, така че всеки пробив в тази област е от голямо значение за съвременния човек.

Засега опитите за решение на този проблем са главно софтуерни – такива, които се стремят да намалят консумацията на енергия, свързана с работата на приложенията. Стандартният хардуерен подход обикновено предвижда увеличаване на капацитета на акумулаторите, но той пък води до неизбежно увеличаване на габаритите на захранващия елемент, а оттам – и на цялото устройство. В компанията Samsung обаче са намерили решение, което, по нейните думи, позволява удвояване на капацитета на батерията, без да се налага увеличаване на нейния размер.

Разработената от Samsung технология, за която съобщава корейско бизнес издание, предвижда двойно увеличаване на енергийната плътност на акумулаторите благодарение на използването на материала графен, който се нанася на тънък слой върху силициевия катод. Нещо подобно по-рано предлагаха и американски инженери, но именно в Samsung са успели да приложат най-успешно метода. Казано по-точно, специалистите на южнокорейската компания са успели да се преборят “достатъчно успешно” с основния недостатък на въпросното решение – намаляването на жизнения цикъл на батерията, който се изразява в по-малък брой допустими цикли заряд/разряд.

Плановете за приложение на разработката на Samsung са обширни и предвиждат използването на технологията в широк спектър техника – от смартфони до автомобилни устройства. Първите комерсиални образци на графеновите батерии обаче се очакват най-рано след 2-3 години, според компанията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.