NVIDIA обмисля ценови намаления за скъпите си видеокарти?

Ако NVIDIA вземе положително решение по този казус, AMD може да се окаже в доста трудна ситуация на графичния пазар, която ще я затрудни в намерението да си върне пазарните позиции, изгубени през 2014 г.

Борбата между NVIDIA и AMD на графичния пазар е една от чутовните битки, които продължават почти от зараждането на въпросния сегмент. Напоследък обаче надмощието явно е в полза на NVIDIA, която изглежда се готви да укрепи позициите си и допълнително, като намали цените на някои от скъпите си видеокарти от серията GeForce GTX. Във всеки случай, според онлайн източници, запознати с плановете на компанията, именно това обмислят в момента в NVIDIA. А ако производителят вземе положително решение по този казус, AMD може да се окаже в доста трудна ситуация на графичния пазар, която ще я затрудни в намерението да си върне пазарните позиции, изгубени през 2014 г.

Представените неотдавна графични адаптери от серията AMD Radeon R9 300 са базирани на GPU чипове Hawaii и Tonga, които се продават от доста дълго време насам,. В резултат на това търсенето на въпросните видеокарти не е особено голямо, според пазарните наблюдатели. Междувременно, флагманският ускорител AMD Radeon R9 Fury X, оборудван с новия графичен процесор Fiji, првъзхожда горепосменатите свои предшественици, но пък не винаги успява да осигури производителност на нивото на противниковите флагмани NVIDIA GeForce GTX 980 Ti и GeForce GTX Titan X.

В резултат на това позициите на NVIDIA в сегмента на видеокартите от най-висок ценови клас са силни както никога досега. Въпреки представените от AMD нови графични решения, някои от видеокартите от серията NVIDIA GeForce GTX и досега на практика нямат конкуренция. А в същото време техният създател разглежда възможности за увеличаване на продажбите си. Една от тези възможности е преразглеждането на цените на моделите GeForce GTX 980 Ti, а также GeForce GTX 970/980.


NVIDIA обмисля ценови намаления за скъпите си видеокарти?

© PCWorld България, pcworld

В САЩ цената на GeForce GTX 980 Ti е на съвсем конкурентноспособното ниво от $649 – напълно в тон с тази на AMD Radeon R9 Fury X. За съжаление от нашата страна на Атлантика същата видеокарта струва около €750 в Еврозоната, което  е по-скъпо в сравнение с конкурентния продукт. В нашия регион доста скъпа си остава и видеокартата GeForce GTX 980, която в САЩ вече струва $499.

Според последните слухове в Мрежата обаче, NVIDIA може да понижи препоръчителната цена на GeForce GTX 980 Ti, а това съответно може да доведе до намаления и за GeForce GTX 980. Ако NVIDIA направи това, AMD също ще трябва да понижи цените на Radeon R9 Fury X, а също и на Radeon R9 390/390X моделите, ако иска да остане конкурентоспособна.


NVIDIA обмисля ценови намаления за скъпите си видеокарти?

© PCWorld България, pcworld

За нас, потребителите, всичко това, разбира се, звучи доста добре, но все пак засега всички тези сведения трябва да се разглеждат като слухове, тъй като на този етап от NVIDIA не коментират нищо по въпроса. От друга страна, както вече отбелязахме, европейските цени на GeForce GTX 980/Ti са доста по-високи от американските, така че движение в посока изравняване би били логично. Да се надяваме, че NVIDIA ще предприеме такова.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.