Първи детайли за бюджетните AMD APU чипове Stoney Ridge

Платформата Stoney Ridge ще дебютира на пазара през 2016 г. и най-вероятно с нея AMD ще “оттренира” своя 14-нанометров технологичен процес.

Въпреки, че напоследък не отбелязва кой знае какви чудеса в процесорния свят AMD продължава да осигурява отлични хибридни решения за масовия РС сегмент, който се формира от болшинството потребители. И докато те вероятно очакват с нетърпение обещаващите лаптопи с новите фирмени APU чипове Carrizo, в Мрежата изтекоха някои подробности за новата бюджетна хетерогенна платформа на AMD, известна под името Stoney Ridge. Въпросната платформа обещава да бъде последната, в която се използва една от разновидностите на процесорната микроархитектура Bulldozer.

Източник на информацията в случая е популярният специализиран сайт WCCFTech, в който Stoney Ridge е наречена “половин Carrizo” . В това определение има смисъл, като се има предвид, че според наличните данни Stoney Ridge ще получи само две x86 ядра (или един модул според терминологията на архитектурата Bulldozer) и три графични GCN ядра (за сравнение, в съвременните APU чипове на AMD те са 8).

Става ясно също, че въпросните бюджетни процесори ще излязат на пазара във варианти за AM4, FP4 и FT4 цокли, така че ще ги видим не само в настолни, но и в мобилни компютри. Засега не е известен показателят за отделяната от въпросните чипове топлинна мощност, но според някои данни той няма да надхвърля 14 W. Това обяснява и позиционирането на Stoney Ridge процесорите, които ще бъдат предлагани като решение, подходящо за евтини икономични системи от клас HTPC.

Липсват данни и за подсистемата на паметта, но най-вероятно въпросните чипове ще получат едноканален контролер за DDR4. Това е най-логично, тъй като през 2016 г. цените на новия тип памет би трябвало да паднат под тези за DDR3.


Първи детайли за бюджетните AMD APU чипове Stoney Ridge

© PCWorld България, pcworld

За какво им е на AMD един такъв скромен процесор? Има поне няколко отговора на този въпрос. Един от тях произлиза от нужната диверсификация на продукцията на компанията, в рамките на която ще се появи процесор, предназначен специално за HTPC. Вторият е по-интересен – според него, AMD ще използва простия дизайн на Stoney Ridge, за да “оттренира” своя 14-нанометров технологичен процес. Али е така ще разберем догодина, когато трябва да излязат тези нови бюджетни процесори на компанията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.