SSD срещу HDD: цените за 1GB може да се изравнят през 2016-а

Такава прогноза правят специалисти от бранша като отчитат забележима тенденция към траен спад на цените за единици място за съхранение в SSD сегмента и спада на цената за гигабайт до под $0,3 в някои масови модели.

Първите признаци на възможност за изравняване на цените за “гигабайт” информация на полупроводниковите устройства за съхранение и магнитните хард дискове вече са налице – с неотдавнашното обещание на SanDisk да осигури нови SSD продукти със стойност, съизмерима с тази на HDD моделите със същия капацитет. Но както знаем, една птичка пролет не прави - нужна е тенденция.

Според аналитиците обаче такава тенденция към постоянен и траен ценови спад в SSD сегмента вече също се забелязва, което прави съвсем реална възможността към края на следващата година цената на 1GB пространство за съхранение в HDD и SSD носителите да се изравни. Цифрите от онлайн магазините също са доста показателни и, ако преди време знакови “психологически граници” бяха падането на цените за 1GB SSD пространство под $2, $1 и $0,5, сега при най-евтините SSD модели гигабайт капацитет се предлага вече и за под $0,3. Тук е мястото да припомним, че подобни прогнози направи агенцията Gartner миналата година, която очаква цените на гигабайт в SSD и HDD техниката да започнат да съвпадат през 2017-а.


SSD срещу HDD: цените за 1GB може да се изравнят през 2016-а

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, през 2016 г. едва ли ще можем да си купим 16-терабайтови полупроводникови дискове (за догодина SSD изделия с такава вместимост ни обещават отново от SanDisk) на същата цена като магнитни хард дискове със същия капацитет. Цените за гигабайт ще бъдат сравними само за по-масовите модели с по-малък капацитет, но конкуренцията между двата типа съхранение несъмнено ще мине на друго ниво.

Производителите на HDD устройства също са наясно с този факт и правят всичко възможно да увеличават бързо капацитета на магнитните носители, прибягвайки до хитрости като използване на хелий или SMR запис. В същото време флаш-базираната SSD технология не се сблъсква с такива сериозни физически ограничения и може да расте по-свободно от гледна точка на обема.


SSD срещу HDD: цените за 1GB може да се изравнят през 2016-а

© PCWorld България, pcworld

Всъщност според последните прогнози на бранша, през 2018 г. може да се появят и първите SSD устройства с капацитет от 30 терабайта. А като се имат предвид цените, енергопотреблението и производителността на HDD конкуренцията, използването на магнитни дискове като евтино и вместимо хранилище на данни може постепенно да загуби смисъл.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.