Шлем за виртуална реалност с 6 камери патентова NVIDIA

Идеята е предните и задните чифтове да формират подробна карта на околното пространство и да правят стереоскопични снимки, а другите две, насочени надолу, да регистрират движенията с ръце и пръсти, така че да помагат за управлението. Това ще спести нуждата от допълнителен контролер.

Виртуалната реалност става все по-любима тема на разработчиците и производителите на хардуер и софтуер, сред които се нарежда и NVIDIA. Това става ясно от нов патент, регистриран в съответното ведомство на САЩ, в който се описва за носимо на главата устройство с обозначение HMII (Head-Mounted Integrated Interface).

По същество става въпрос за шлем за виртуална реалност (VR), който позволява да се формира триизмерно виртуално обкръжение. За целта трябва да се задействат малки дисплеи встрани от двете очи, както и специална система за визуализация, обслужвана от високопроизводителен процесор. Такъв, разбира се, NVIDIA вече има в лицето на мощния Tegra X1.

Във VR патента на NVIDIA особено внимание заслужава системата от камери, която включва цели шест такива устройства. Компанията предлага шлемът да бъде окомплектован с лява и дясна фронтални камери плюс още две отзад. С това, според замисъла, ще може да се създава обемна карта на околното пространство и да се оправят 3D снимки.

Още две допълнителни камери отстрани ще работят с обективи насочени надолу. Те ще служат за регистриране на движенията с ръце и пръсти “с точност до по-малко от милиметър”. Това ще позволи реализацията на “естествена система за жестово управление”  и така устройството ще може да се използва не само за визуализация, но и като контролер. С други думи, за навигация във виртуалното пространство на потребителите няма да им трябват каквито и да било допълнителни манипулатори и аксесоари, включително такива, които се закрепват непосредствено на VR шлема.


Шлем за виртуална реалност с 6 камери патентова NVIDIA

© PCWorld България, pcworld

Сред другите технически особености на патентованата разработка на NVIDIA фигурират също неща като най-различни сензори и модул за безжична комуникация. Ако се съди от илюстрацията, устройството ще се отличава и с доста компактна конструкция.

За съжаление, засега не се съобщава нищо относно възможните срокове за поява на евентуално комерсиално превъплъщение на VR шлема NVIDIA HMII.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.