Сега е моментът да купуваме RAM памет, съветват експерти

Разбира се, става въпрос за модули оперативна памет от тип DDR3, които поевтиняват в навечерието на очакваното скоро масово разпространение на DDR4 и със сезонно замрялото търсене на РС системи. Към края на лятото, с навлизането в т.нар. “back to school” сезон обаче, цените отново може да тръгнат нагоре.

По мнението на специалисти от индустрията сега е най-подходящото време за покупка на оперативна памет от тип DDR3. А дори в момента да нямате особена нужда от нови модули RAM памет, ако разполагате с оборотни средства, можете да ги инвестирате в такава “резерва”, смятат колегите от онлайн изданието PC Gamer.

И наистина, според последните данни от сайта на организацията DRAMeXchange, в момента цените на DDR3 DRAM чиповете са на най-ниското си ценово ниво от 26 месеца насам. Към момента на настоящата публикация един DDR3 чип с капацитет 4 Gb се предлага на борсата срещу $2,87. Само през второто тримесечие на настоящата година пък цените в този отрасъл са паднали с 9%. 

Този ценови спад се обяснява отчасти с намалялото търсене на таблети и настолни компютри, така че към момента цената на 4-гигабайтов DDR3 SO-DIMM модул е около $27,5. А експертите съветват да купуваме RAM памет точно сега, защото към края на лятото, с навлизането в т.нар. “back to school” сезон РС пазарът отново ще се оживи. Това ще доведе до по-голямо търсене на памети, а това, както знаем, ще “дръпне” цените отново нагоре.


Сега е моментът да купуваме RAM памет, съветват експерти

© PCWorld България, pcworld

Доста добра илюстрация за тенденциите дават конкретните примери. Един такъв можем да приведем, проследявайки цената на комплект оперативна памет Corsair Vengeance с капацитет 8 GB. Както се вижда на диаграмата горе, цените започват да падат значително през първото тримесечие, макар и без да достигат минималните нива от 2013 г.

Ако се вземе по-къс период, ясно може да се проследи и постепенният спад на цените от началото на настоящата година – в случая с 8-гигабайтов набор Kingston HyperX FURY.


Сега е моментът да купуваме RAM памет, съветват експерти

© PCWorld България, pcworld

Обобщено накратко, точно сега е моментът да купуваме RAM памет. Аналитиците на The Digitimes са уверени, че още през третото тримесечие (от септември нататък) цените в този сегмент могат да “излятят” заради старта на производството на новите iPhone апарати.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.