Ето я и първата снимка на Fiji-базираната AMD Radeon карта

Умерен размер и базирана на течност система за охлаждане са две от характеристиките, които стават ясно от първата публикувана снимка на AMD Radeon видеокарта от следващо поколение, базирана на Fiji GPU.

С наближаването на датата за предстоящия анонс на новото поколение видеокарти на AMD в Мрежата започват да изтичат и все по-вече подробности за тях. А сред най-“горещите” от последните дни е и първата снимка на нов AMD Radeon модел, известен с кодово име Fiji XT. В случая информацията идва не от кого да е, а от един уважаван технически гуру - Йохан Андерсон (Johan Andersson), технически директор на Frostbite в Electronic Arts. Специалистът е публикувал фотографията в своя микроблог в Twitter, а макар и пестелива, тя все пак е интересна, защото от нея става ясно, че новият графичен флагман на AMD не прилича много на сегашните видео адаптери, заради принципно новата архитектура на печатната платка.

От публикацията става ясно, че AMD Radeon видеокартата, базирана на графичния процесор  Fiji XT ще използва хибридна система за охлаждане с течност и затворен цикъл, която обещава да осигури максимална ефективност при относително невисоко ниво на пума. Кожъхът на охлаждането е изпълнен от хромирана неръждаема стомана, с което очевидно се подчертава и принадлежността на продукта към високия ценови клас. Освен това, в новата видеокарта на AMD изглежда няма да има DVI конектори, но затова пък ще са осигурени четири порта от тип DisplayPort и HDMI.

Забелязва се също, че това графично решение от висок клас на AMD няма да е толкова масивно, както сегашните флагмански карти като AMD Radeon R9 или NVIDIA GeForce GTX. Благодарение на използването на многослойна памет с висока пропускателна способност (high-bandwidth memory, HBM), която се разполага на специална съединителна подложка (т.нар. interposer), видеокартата е станала по-къса, според AMD, с около 4 см. Наистина, точните размери на новата графична карта не са известни, но ако се съди от публикуваната снимка, Fiji XT-базираните Radeon-и ще са сравними по габарити с флагманските видеокарти на ATI Technologies отпреди десетина години. Според съвременните критерии VGA изделията с такива размери се смятат за компактни, а това ще е голямо предимство, тъй като ще могат да служат и в множество РС системи с по-малки кутии.

За съжаление, общо взето, това е всичко, което може да се научи от пестеливата снимка на господин Андерсон, който все пак твърди, че “този нов GPU впечатлява сериозно”. Сега остава да разберем дали ще впечатли и потребителите.


Ето я и първата снимка на Fiji-базираната AMD Radeon карта

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.